La Plataforma de Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran considera que l’actual situació d'indefinició sobre la nova residència pública del barri manresà del Xup "denota una falta imperdonable de responsabilitat vers la gent gran per part del govern de la Generalitat i una lamentable manca de lideratge polític per part de la govern de la ciutat", integrat per ERC, PSC i Impulsem.

Qualifica d'"especialment decebedora" la reunió mantinguda recentment amb l'Ajuntament pel que fa a la qüestió de l’augment de la dotació de places públiques de residència per a gent gran i la construcció d’una nova residència. 

Afirma que des del passat mes de maig, quan la Plataforma es va reunir amb la Generalitat, com administració competent, romanen a l'espera que el departament de Drets Socials concreti quina és la seva planificació de dotació de places, tant a curt com a mitjà termini. 

Explica que l’Ajuntament insisteix en que aquesta dada li es imprescindible per acabar de definir el seu compromís respecte de la viabilitat d’una nova residència.

Des de la Plataforma "assistim atònits a l’espectacle de veure com les dues administracions, governades per el mateix partit polític, son incapaces d'asseure’s, junt amb la Plataforma, per tal de definir un full de ruta conjunt que ens porti a garantir la posta en marxa d’aquesta nova residència en el curs de l’actual legislatura".

Llistat de temes pendents

El passat dia 12 de juliol membres de la Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran, ens vam reunir amb membres de l’actual govern municipal de la ciutat de Manresa.

La reunió, que es va celebrar a petició de la Plataforma, tenia com a finalitat mantenir un primer contacte amb membres dels diversos grups polítics que formen part de l’actual govern de la ciutat per, d’una banda, començar a tractar amb ells els diversos temes pendents de desenvolupar des del mandat anterior i que considerin prioritaris i, d’altra banda, avançar en acords i compromisos de calendari per garantir que es produeixin avenços significatius al llarg d’aquesta nova etapa municipal. 

A la reunió van assistir l’alcalde Marc Aloy i la regidora Mariona Homs, per art d’ERC; el regidor Anjo Valentí, per part del PSC i el regidor Joan Vila, per part d’Impulsem.

El llistat de temes pendents, molts d’ells ja compromesos per part del govern municipal en el passat mandat municipal, es llarg:

  • Augment de l’oferta de places públiques de residència i construcció d’una nova residència al terrenys del Xup.
  • Increment de la dotació pressupostària per ajudes a la reforma i adaptació d’habitatges.
  • Dotació de quatre habitatges tutelats a disposició dels serveis municipals per persones que ho necessitin, dins la promoció privada de la plaça Major.
  • Increment dels recursos per millorar la cobertura i la qualitat dels Servis d’Ajuda a Domicili.
  • Dotació d’un Banc Públic d’Ajudes Tècniques (cadires, grues, etc.) per persones amb discapacitat que ho necessitin.
  • Promoció de menjadors socials dins de les residències de gent gran.
  • Creació de l’Observatori de l’Envelliment.
  • Promoció del voluntariat social de suport a les persones grans que viuen soles.
  • Posta en marxa de programes de suport i formació per a persones i famílies cuidadores.

La Plataforma explica que tot aquest llistat de temes pendents formen part del Pla Estratègic d’Envelliment i Dependència aprovat el mandat passat per unanimitat de tots els membres d’aquell consistori.

Adaptar la ciutat

Hi ha també altres temes que estan relacionats amb la necessitat d’adaptar la ciutat, el seu urbanisme i els seus espais públics a les necessitats de la gent gran, aspectes que el passat mandat es tractaven en el marc del programa “Manresa, ciutat amiga de la gent gran” amb "notòries deficiències" que tenen a veure amb la reivindicació reiterada com nous urinaris públics; la substitució del mobiliari urbà incòmode (bancs de granit i sense respatller); el rebaix pendent de barreres arquitectòniques (passos de vianants); voreres malmeses que són un perill per les persones grans; millora del transports públic (microbús al centre històric), entre altres.

Finalment, també van reiterar la petició formulada al govern anterior per tal que promogui la modificació de l’actual Patronat de la Fundació Sant Andreu Salut per tal que en ell s’inclogui una persona representativa de la gent gran.

Del repàs de tots aquests temes va sorgir un balanç d’acords i compromisos "més aviat magre". Per part del govern, es va reiterar la seva voluntat d’impulsar els compromisos que formen part del Pla Estratègic d’Envelliment "sense cap concreció de calendaris però amb la voluntat de reunir-se sovint amb la Plataforma per tal de fer-ne seguiment i també el compromís de tractar els temes de l’urbanisme i espai públic en el marc d’una nova formulació del pla “Manresa, ciutat amiga de la gent gran”, sense tampoc cap concreció de calendari".