«La pau és a cada pas». Amb aquest lema s’ha celebrat aquest dimecres a la tarda una trobada per la pau que ha desbordat l’auditori de la Plana de l’Om. No hi cabia ni una agulla. Literal. Els últims en arribar s’han hagut d’asseure’s a les escoles o seguir l’acte des de fora de la sala.

L'auditori de la Plana de l'Om s'ha omplert com poques vegades per parlar de la pau OSCAR BAYONA

L’acte comptava amb uns convidats especials. Monjos de la comunitat budista de Plum Village, a França. Fan una gira per diverses ciutats de l’estat espanyol per fer recessos, xerrades i activitats per la pau. Manresa ha entrat els seus plans gràcies a l’entitat Shanga ara i aquí, un grup que es reuneix cada setmana per fer meditació seguint les pràctiques de Plum Village.

Silenci per començar i acabar

L’acte ha començat fent un silenci, només interromput pel so d’una campana tibetana. I ha acabat, també en silenci. En aquest cas fent un recorregut per diversos punts simbòlics de Manresa relacionats amb la pau. Com la porta d’acollida de la plaça Fius i Palà.

A l’acte, moderat per Eva Torres de l’associació sociocultural la Xarxa de Manresa, hi ha participat Rosa de Paz, del Consell de Solidaritat; la religiosa sor Lucía Caram; el jesuïta de la Cova, Xavier Melloni; i el president de la comunitat musulmana de Sant Joan, Ismael L’Aziri. Tots ells han explicat experiències personals que han viscut sobre la pau.

També el germà Hima i el germà Ductri, de Plum Village. El primer ha convidat tothom a «aprendre a gestionar les emocions i a connectar amb nosaltres mateixos». També a «viure el present lliures de preocupacions i lamentacions del passat, i de pors i angoixes pel futur».

El primer terme el germà Hima i, al seu costa el germà Ductri, aquest dimecres a la plana de l'Om Oscar Bayona

El germà Ductri ha comentat, al seu torn, que la seva principal experiència amb la pau té a veure amb el seu pare, un home «molt difícil a qui veia om una mala persona. Vaig acumular rancúnia i odi. M’estava destruint. Fins que vaig tractar d’entendre’l». A partir d’aquí tot va canviar, ha explicat.

Per cert, el lema «la pau es a cada pas», és una frase del mestre de la comunitat budista, el vietnamita Thich Nhat Hanh, mor fa dos anys que va arribar a sonar com a premi Nobel de la Pau.