Festa solidària de la comunitat de Ghana, a la plaça Catalunya de Manresa

Demà dissabte, a partir de les 4 de la tarda, hi haurà diverses activitats per recollir diners per a una escola del país africà

Samuel Anokye (al mig) en una festa intercultural a Manresa

Samuel Anokye (al mig) en una festa intercultural a Manresa / Arxiu particular

Gemma Camps

Gemma Camps

Samuel Anokye, president de l’Associació de ghanesos del Bages i resident a Manresa des del 2006, és l’ànima de la festa solidària que acollirà demà dissabte la plaça Catalunya de Manresa per recollir fons per a una escola del país africà.

Anokye va estudiar de menut a l’escola d’un poble de Ghana molt petit anomenat Wrapong on també anava canalla d’altres llogarrets de la vora. Explica que l’objectiu de l’acte de demà és aconseguir diners per a fer-hi obres de millora i sanejament «perquè és una escola molt vella». La idea se li va acudir després de portar roba de segona mà al seu país i veure l’èxit de la iniciativa, tenint en compte que «hi ha gent que ni això té, allà».

La festa a la plaça Catalunya començarà a les 4 de la tarda i és previst que s’allargui fins a les 10 de la nit. Hi ha convidat els seus paisans de Girona, Tarragona, Lleida, Vic, Barcelona, Igualada i Martorell, i també a persones de Manresa arribades d’altres països, com Senegal, Bolívia i Argentina. 

La previsió és que siguin entre 300 o 400 persones, tot i que no se sabrà fins demà. Als assistents se’ls convidarà a fer una donació econòmica en uns sobres que hi haurà a la seva disposició.

Durant la celebració es faran diferents activitats. «Vindrà el rei de Ghana a Catalunya i la reina de Ghana a Igualada i, abans que s’asseguin a la cadira, els acompanyarem amb una dansa». A tots els ghanesos «que puguin» se’ls ha convidat a portar un vestit típic  que només es posen en ocasions molt comptades, el kente. Faran balls relacionats amb la seva cultura, parlaran de «la història de la nostra independència», explicaran els costums que segueixen abans de casar-se, i hi haurà parlaments amb la presència de l’alcalde. També hi haurà menjar de la seva terra per al qual, avisa, «cal tenir la panxa una mica acostumada».