L'Ajuntament ha informat que el carrer Sant Andreu s’ha obert definitivament al trànsit després de la reurbanització que s’hi ha fet el darrer mig any amb l’objectiu de donar prioritat als vianants. Les obres es van iniciar el març i han tingut un cost de 251.190,27 euros.

El mandat 2015-2019, l'Ajuntament ja va fer constar dins dels projectes de millora del Centre Històric la renovació del carrer de San Andreu, però no es va fer. La intervenció va començar el mandat següent, el 2019-2023, però no es va poder completar abans que acabés. Finalment, les obres s'han acabat al mandat actual.

L’actuació ha millorat la urbanització existent, que tenia uns 90 anys. D’un carrer amb les voreres molt estretes s'ha passat a un vial de plataforma única que dona prioritat a les persones per sobre del vehicle rodat i que relliga tota l’illa de vianants, des de la plaça Major fins a la Via Sant Ignasi i la plaça del Remei.

Llarga reivindicació veïnal

Els treballs donen resposta a una llarga reivindicació veïnal per millorar la mobilitat de la zona, molt utilitzada, també, per les persones usuàries de l’Hospital de Sant Andreu i del CAP del Barri Antic, moltes d’elles persones grans i/o amb la mobilitat reduïda.

El projecte -que també ha inclòs la millora d’un tram del carrer Llussà i d’un tram de la plaça de l’Hospital- respon als criteris d’ordenació definits per a tot el Centre Històric i, específicament, per a l’àmbit dels ravals externs als antics closos de muralles. Així, segueix la línia de les intervencions realitzades els darrers anys als carrer Sobrerroca, de Serarols, a la Baixada del Pòpul, a la plaça Major, al passatge dels Amics, a la plaça del Carme, a la plaça de l'Hospital, al carrer del Joc de Pilota i a la Baixada dels Drets.

Visualització i conservació d’una tina

En el transcurs de les obres s’ha localitzat una tina, datada entre els segles XVI i XIX, que s’afegeix a les que ja es coneixen en aquesta zona, tal com descriu un estudi del Centre d’Estudis del Bages. És de ceràmica, amb una darrera filada de ceràmica vitrificada. Fa 167 cm de diàmetre i 3 metres de profunditat i es troba ubicada entre una finca privada i el carrer. S’ha indicat la seva localització sobre el nou paviment amb una planxa d’acer corten per tal que en quedi constància. La solució de cobriment adoptada permet la conservació de la tina i poder accedir al seu interior en un futur.