Regió7

Regió7

La comunitat ghanesa afirma que fer sonar l'himne espanyol amb lletra de Pemán va ser "un error sense mala fe" i demana disculpes

El president de l'Associació de ghanesos del Bages explica que el DJ que va punxar-lo, un ghanès resident a Alemanya, "va venir expressament per ajudar i no coneix la realitat catalana"

Marc Aloy diu que és "lamentable" que Junts Manresa "amenaci de portar a la fiscalia uns fets sense ni tan sols parlar amb l'organització per conèixer les causes que l'han provocat"

88

Totes les imatges de la festa solidària de la comunitat de Ghana Oscar Bayona

L’Associació de ghanesos del Bages va celebrar ahir una tarda festiva a la plaça Catalunya de Manresa que s'ha acabat convertit en la polèmica del dia a les xarxes per fer sonar per "error" una versió de l'himne espanyol amb lletra de José María Pemán, del 1928. Molt preocupat, Samuel Anokye, president de l'Associació de ghanesos del Bages, va explicar ahir a Regió7 que tot va ser fruit d'una equivocació sense mala fe. "No va ser fet amb mala intenció, el DJ, que és ghanès però viu a Alemanya, va venir expressament per ajudar". "Jo li vaig dir que només posés l'himne de Ghana i, si en volia posar un altre, el de Catalunya". Anokye ha reconegut que va quedar sorprès en sentit l'espanyol i que quan va intentar actuar ja era massa tard, que li va fer fer senyals però no el va veure: "Ell no coneix la realitat catalana". "Em fa molta ràbia perquè estic molt content amb tots els catalans que van venir i van ser solidaris amb nosaltres, que van ser molts". Sobretot, ha recalcat que demana "moltes i moltes disculpes a Catalunya i a Manresa pels fets succeïts" i que està preocupat, tot i que espera que la festa solidària no quedi tacada i ha promès que, en la propera edició, "controlaré jo personalment aquestes coses perquè no passin".

La polèmica, que ha portat diferents diferents partits polítics de la ciutat a prounciar-se, com Junts Manresa i Front Nacional de Catalunya, prové de l'inici de la festa, que va començar amb retard quan ja havien arribat les diferents comunitats de ghanesos a Catalunya. Va sonar l'himne ghanès, l'hime espanyol, i el català. L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i la regidora de drets socials, Mariona Homs, presents a l'acte, van seure quan l'espanyol va començar a sonar. Com ha explicat Aloy a les xarxes, "després de l'himne de Ghana i, per sorpresa de molts dels presents entre els quals m'incloc, va sonar l'himne espanyol i els Segadors. I vaig decidir no aixecar-me davant d'un himne, l'espanyol, que no em representa i que fa dècades que no s'utilitza en cap acte". L'alcalde de Manresa va parlar ahir amb Samuel Anokye "que estava destrossat" i que "lamentava molts els fets perquè la persona responsable de megafonia no coneixia la realitat del nostre país ja que resideix fora de l'estat". Segons l'alcalde, "es tracta d'un error sense cap mala intenció pel qual l'Associació de Ghanesos de Manresa demana disculpes". Un fet que tot dos partits, continua, "estan utilitzant per carregar contra el govern de Manresa i provocar una allau de crítiques i insults cap a l'entitat".

De fet, Junts Manresa, la formació encapçalada per Ramon Bacardit lamentava a través d'un comunicat que l'himne sonés amb els membres del Govern de Manresa i que aquests "no actuessin amb determinació per aturar l'acte i fessin pedagogia davant dels assistents". Per a Junts Manresa, "els organitzadors no n'eren conscients" i "no van actuar de mala fe". Tot i això, ha assegurat que es planteja "posar en coneixement de la Fiscalia els fets, perquè n'obri una investigació si és procedent i esclareixi" què va passar per garantir que "no hi va haver mala fe per part de cap subjecte que volgués manipular aquesta associació, abusant del desconeixement". Per a l'alcalde, "és lamentable que en una ciutat on convivim persones de més de 100 nacions del món, alguns que diuen representar la ciutadania, amenacin de portar a la fiscalia uns fets sense ni tan sols parlar amb l'organització per conèixer les causes que l'han provocat".

Una celebració solidària

Ahir, Anokye explicava esperava que la aquesta primera festa fos la primera de moltes. Per acollir aquesta celebració, la comunitat ghanesa es va posar els seus vestits tradicionals de gala, els kente, uns vestits de colors fets a mà. A banda de la polèmica, aquesta celebració, tal i com va explicar Anokye, tenia múltiples objectius. El més visible i la causa solidària per la qual s’han recaptat diners al llarg de la tarda de forma voluntària, és per la reconstrucció d’una escola a Ghana. Aquesta escola, on ell va estudiar quan era petit, està situada al poble de Wrapong i, actualment, està en molt mal estat. Els alumnes no tenen les condicions mínimes per poder estudiar correctament. Amb els diners que es van recaptar, es preveu millorar i arreglar l’escola. Cal recordar que, des de fa uns anys, Anokye, que va arribar a Manresa l’any 2006, porta roba de segona mà de forma solidària al seu país natal. Anokye va dir que anirà personalment al país per veure com s’inverteixen els diners recaptats i poder ensenyar als manresans el que han aconseguit gràcies a la seva solidaritat.

A més, segons ha explicat Anokye, també va servir per difondre la cultura ghanesa als manresans que ahir es van acostar a la plaça Catalunya. Es van interpretar quatre peces tradicionals típiques del país africà: kpanlogo, bobobo, adowa i kete. Aquests dos últims, segons explica Anokye, són la representació dels que acompanyen al rei al moment d’asseure’s al tro. Els altres dos són de dos altres pobles diferents de Ghana, demostrant la diversitat del país. També s’ha fet un tast de menjar típic. Així, també volen que els joves, fills de ghanesos, no oblidin les seves tradicions i les seves arrels.

També hi va ser present l’Institut de Salut Global de Barcelona, un centre de recerca que té un contacte molt estret amb la comunitat ghanesa, segons explica Anokye: «ells tenen una metgessa que és ghanesa i entén les llengues de Ghana. Aleshores, quan una persona que ha vingut de Ghana no es troba bé, pot anar allà i pot explicar que li passa, i l’ajuda amb el metge de capçalera», relata. L’ISGlobal va aprofitar la benentesa per fer tests d’Hepatitis C.

L’acte, que es va estendre al llarg de la tarda i fins ben entrat el vespre, va comptar amb la presència de bona part de la comunitat ghanesa de Catalunya, ja que, com va comentar el president de l’Associació manresana, van rebre la visita dels ghanesos de Girona, Tarragona, Lleida, Vic, Barcelona, Igualada i Martorell. També van ser-hi presents els representants de diverses comunitats a Manresa com la xinesa, colombiana i equatoriana, entre d’altres, així com l’alcalde i la Regidora de drets socials.

Compartir l'article

stats