El 2019 va aterrar a Manresa, fruit d’una voluntat d’expansió fora de l’àrea de Barcelona, el grup Dexeus. Ho va fer amb l’adquisició del centre ginecològic Llatjós, ubicat al carrer de Sant Antoni Maria Claret. Tres anys després, la implantació del reconegut centre barceloní a la capital del Bages i a la Catalunya central farà un pas més amb la creació, conjuntament amb la Clínica Sant Josep, d’un equip d’especialistes en tocoginecologia, obstetrícia i reproducció que vol ser referent a la Catalunya central.
A la segona planta de l’Edifici A de la Clínica Sant Josep hi estan enllestint les obres per acollir-hi Dexeus Dona-Clínica Sant Josep, que és com es dirà el nou servei, l’equip mèdic del qual dirigirà el ginecòleg i obstetre Jesús Maria Ribas, actual director de Dexeus Dona al carrer de Sant Antoni Maria Claret, on tancarà el consultori fruit del nou projecte compartit amb la Clínica. Com en les anteriors obres a l’equipament del carrer dels Caputxins, el blanc i la fusta en protagonitzen l’estètica. Començarà a funcionar el 9 d’octubre i s’inaugurarà el 20.
Tractes des del 2019
La Clínica Sant Josep, que forma part de la Fundació Althaia, i que atén l’activitat mutual i privada de la Catalunya central, ha viscut els darrers anys una intensa transformació dels espais que la conformen obeint un Pla director que té per objectiu final incorporar nous serveis i augmentar la cartera de clients. Seguint amb aquesta filosofia, explica el seu director, Albert Estiarte, van veure l’oportunitat de fer una aliança en el camp de l’atenció a la dona «amb una institució que és un referent a nivell nacional», tenint en compte que «nosaltres ja havíem fet el nostre equip de tocoginecologia». Es tracta de sumar les dues experiències, ara, per fer un servei «referent al territori». En van començar a parlar l’any 2019 però la pandèmia de la covid va alentir el projecte.
Per al doctor Pere Barri, director de Dexeus Dona, el principal «és que la pacient de Manresa es tracti a Manresa». Aquesta, de fet, és la idea que va portar Dexeus a sortir de Barcelona. El primer pas va ser fer-se càrrec del servei de ginecologia de la Clínica del Vallès, a Sabadell, portant-hi professionals seus i, el segon, més ambiciós, adquirir el centre ginecològic Llatjós de Manresa mantenint els professionals de la casa i afegint-n’hi de seus. Ara, fan el triple salt i s’agermanen amb la Clínica Sant Josep. «Al sector sanitari el que veiem és que hem de fer projectes atractius per als professionals i per als pacients, i hem vist que al nostre projecte inicial li faltava un entorn hospitalari. Avui en dia, des del punt de vista de l’atenció obstètrica i quirúrgica, l’entorn hospitalari és totalment necessari», remarca Barri. Hi afegeix que el que s’ha fet a la Clinica «no són unes consultes que s’han construït per fer la ginecologia privada on qualsevol ginecòleg, vingui d’on vingui, faci la seva activitat de forma unilateral i ja està. El que volem és construir un servei que tingui centralitzada una única manera de fer, uns protocols mèdics únics, tant de la part diagnòstica com de la quirúrgica, com de proves d’imatge i de reproducció, de tota la nostra especialitat i hi hagi uns referents dins de l’equip en el sentit que un es dediqui més a diagnòstic prenatal, un altre més a reproducció o a la cirurgia». Ho resumeix dient que «el concepte de ginecòleg superpolivalent que et fa el part, la histerectomia i, si no et quedes embarassada, et fa un tractament, no és la realitat, a dia d’avui. A dia d’avui els equips ben organitzats estan per sobre de qualsevol de nosaltres a nivell individual i aquest és el model que compartim al cent per cent».
Circuit i reproducció assistida
Per a Barri, «la missió de Dexeus Dona és atendre la dona en qualsevol de les seves etapes de la vida i s’ha de replicar això aquí». Un exemple és el model del circuit assistencial que utilitzen a l’hora d’atendre la pacient, el que en diuen diagnòstic ginecològic integral. «La pacient arriba, es fa totes les proves que necessiti, tant si ve com a pacient sana com si ve com a pacient amb algun problema, i té els resultats de les proves i de la visita el mateix dia». L’adequació dels nous espais de la clínica s’ha fet seguint aquest sistema de treball, amb les instal·lacions per fer les proves en una punta de l’ala que ocupa i el taulell de recepció a l’altra punta. Al mig, a una banda del passadís hi ha les consultes i, a l’altra, les sales d’espera, entre d’altres.
Un altre avantatge i novetat d’aquest matrimoni és que es posarà en marxa un programa de reproducció assistida a la Clínica. «Fet en equip, en un entorn hospitalari, amb el suport d’un equip referent com som nosaltres, crec que és la millor oferta de reproducció assistida que tindrà el territori de lluny».
No haver d’anar a Barcelona
Estiarte ho llegeix com «una gran oportunitat per fer les coses molt millor. Si nosaltres, en aquests moments, enviàvem dones a Barcelona perquè necessitaven atencions que no els podíem oferir, intentarem que ara es quedin aquí, gràcies a ells». El director de Dexeus Dona recorda que «tenim una col·laboració amb un centre de Vic i, normalment, la pacient que té algun problema, fins ara la derivàvem a Barcelona. Quan posem en marxa aquest projecte conjunt, el que té més sentit és que aquestes pacients vinguin a Manresa». A banda del de la Catalunya central, entre el 2023 i el 2025, Dexeus Dona ha posat o posarà en marxa dos projectes més: un a l’Hospital General de Catalunya a Sant Cugat del Vallès, on han assumit l’atenció ginecològica; i un altre a la Catalunya sud.
Actualment, l’equip de ginecologia de la Clínica és a la 2a planta de l’Edifici B, compartint espai amb pediatria, urologia, al·lergologia i amb les llevadores, entre altres. Aquest equip s’ajuntarà amb el de Dexeus Dona. «Fem una integració dels dos equips de professionals», remarca Barri. Quan es traslladi a les noves instal·lacions, els consultoris que deixi lliures s’utilitzaran per fer més rotacions o per encabir professionals d’altres especialitats.
Justament, al marge de les pacients, Estiarte i Barri posen molt l’accent en el professional «que busca desenvolupar-se a nivell assistencial, de recerca i de formació científica i acadèmica, que això està molt en el nostre ADN», diu Barri, i «poder-ho lligar amb guanyar-se la vida amb la seva feina». Destaca que l’aliança amb un hospital universitari com és el de Manresa, on es formen els alumnes que estudien el grau de Medicina de la UVic-UCC, és «un avantatge». Estiarte no descarta que, en un futur, es pugui acreditar el centre per acollir residents que vulguin fer-hi l’especialitat. Al marge d’això, considera que el fet que els metges del programa de residència de l’Hospital Sant Joan de Déu sàpiguen que existeix aquest centre i que es puguin interessar en el que fa ja és molt important, perquè pot passar que hi acabin treballant, i és que, recorda Estiarte, «ens falten professionals».
Els parts es continuaran atenent, com ara, a l’Hospital Sant Joan de Déu. Sobre aquest tema, Estiarte fa notar que «hi ha hagut una davallada important de la natalitat a Catalunya en els darrers quinze anys progressiva, continuada i persistent. La Clínica sola, quan feia l’atenció de tots els parts de Manresa, n’havia arribat a fer 3.000 a l’any; ara, entre la pública, la mutual i la privada, en fem 1.200». Conclou que descentralitzar serveis no tindria sentit «perquè perdem qualitat».
El recorregut de tres actors amb una trajectòria molt important
L’any 1886 la comunitat de les Filles Religioses de Sant Josep van obrir un centre assistencial al carrer dels Caputxins de Manresa, on el 1929 es va inaugurar la Clínica Sant Josep, que es va ampliar durant la dècada dels 40. Amb el naixement de la Fundació Althaia, de la qual forma part, va reforçar el seu paper en l’atenció mutual privada de la Catalunya central.
El centre Dexeus Dona a Manresa és fruit de l’adquisició, el 2019, del centre ginecològic Llatjós, creat pel metge Ramon Llatjós, que té les seves arrels al 1945, quan es va establir a Manresa després d’especialitzar-se en ginecologia i obstetrícia al Clínic de Barcelona. L’equip del doctor Llatjós, que va exercir molts anys a la Clínica i que va ser el responsable de canviar l’hàbit imperant fins a mitjan segle passat entre les dones de parir a casa, es va traslladar el 1999 del carrer dels Caputxins al carrer de Sant Antoni Maria Claret, on ha treballat durant tots aquests anys.
El grup Dexeus té centres a Barcelona (Hospital Universitari Dexeus), a Sant Cugat del Vallès (Hospital Universitari General de Catalunya), a Sabadell (Hospital Quirón Salud del Vallès), a Manresa (a partir del dia 9 d’octubre, Dexeus Dona-Clínica Sant Josep), a Reus (Dexeus Dona Reus) i a Vic (amb el Centre d’Especialitats Mèdiques en Ginecologia i Obstetrícia, CEMGINE).