Regió7

Regió7

Fem Manresa mostra el rebuig "contra la deriva racista a l’Ajuntament"

Creu que s'ha aprofitat la baralla del Passeig per "alimentar un debat interessat sobre la seguretat"

Roser Alegre, Jordi Trapé i Gemma Boix Arxiu/Gemma Camps

Fem Manresa ha fet una crida a aturar "la deriva racista que s'ha orquestrat amb l'excusa de la baralla al Passeig". La candidatura lamenta els fets, però considera "molt preocupant la reacció racista que els ha acompanyat".

Fem Manresa explica que no va voler reaccionar de manera precipitada a la baralla que hi va haver al passeig Pere III el cap de setmana passat per no magnificar els fets "ni alimentar el debat interessat sobre la seguretat que alguns partits es van afanyar a tornar a posar sobre la taula".

Creu que fins i tot aquests partits i els cossos de seguretat als quals interpel·len són conscients que no es pot prevenir una baralla així amb més càmeres o més policia.

Assegura que "de res serveix negar l'actual percepció d'inseguretat", però considera "gravíssim que s'hagi tornat a instrumentalitzar per situar una imatge d'una Manresa en decadència, posant al punt de mira a les joves i migrades amb lògiques partidistes reaccionàries".

En aquest sentit, Fem assegura que li preocupa "moltíssim la deriva racista que està prenent el consistori, tant per les declaracions de l'oposició com per les propostes de l'equip de govern, que no fan res més que intentar apagar focs ineficientment mentre accepten de facto el marc ideològic de l'extrema dreta", assegura.

Des del seu punt de vista, si es vol tractar aquesta situació d'arrel és moment de fer propostes per erradicar les desigualtats, parlar dels recursos que es destinen en la cohesió social o potenciar l'ús de l'espai públic. "El debat generat postbaralla que alguns han inflat no va de seguretat; moltes de les declaracions i accions que s'han fet aquests dies ens condueixen cap a una societat més racista i xenòfoba", afirma.

Magnificar el relat

Assegura que és "molt greu que Junts per Manresa utilitzi els fets de la manera que ho ha fet. El comunicat de Junts entorn de la baralla només pretén magnificar el seu relat d'inseguretat i degradació de Manresa. I el més greu és que des d'una perspectiva racista, encara que vestida de seda, s’especifiqui com a causa de la baralla que els participants no parlaven català o que provenien d'un origen o cultura diferent".

Per a Fem Manresa, la baralla "està sent una excusa més de l'extrema dreta per promoure l'odi a Manresa i forçar l'Ajuntament a prendre mesures populistes, costoses i inefectives amb un clar biaix racista. Però el que ha passat després del cap de setmana a Manresa no ha estat nou. Només la continuació d'un debat intoxicat sobre la seguretat que exclou repetidament propostes serioses i útils per a les manresanes, deixant una autopista al racisme. Davant la demagògia xenòfoba d'uns i la deriva racista d'altres, Fem Manresa contribuirem a construir una Manresa antiracista", assegura.

Compartir l'article

stats