El passat mes de febrer Josep Canals Martínez, veí de Sant Llorenç de Morunys, va patir un infart. Va ser evacuat amb un helicòpter medicalitzat i el van dur a Barcelona, on el van operar d’urgència. Poc després el van traslladar a l’Hospital de Sant Joan de Déu, on va estar ingressat uns dies.
Un cop recuperat i abans de marxar amb deures pendents com per exemple fer rehabilitació cardíaca, li van proposar formar part de la prova pilot. «Vaig dir que sí. Vaig pensar que estaria més controlat i estic molt content», ha explicat a Regió7.
Canals mostra l’aplicació que té al mòbil, que utilitza juntament amb un rellotge i una cinta que es posa al pit per controlar les pulsacions quan és hora de fer exercici físic.
«Jo faig els exercicis que em diu aquesta aplicació. Si algun dia em passo l’aplicació mateixa ja m’ho diu. Et controla, i també té en compte la intensitat. Totes aquestes dades arriben a rehabilitació cardíaca», comenta.
Explica que sense l’aplicació hauria de «baixar més sovint a Manresa. Al principi venia tres dies a la setmana a l’hospital per passar controls». Un cop li van explicar com funcionava l’aplicació ja feia tots els exercicis de rehabilitació a casa».
Canals ha de caminar una hora cada dia, cinc dies a la setmana. Ho fa pel privilegiat paisatge de la Vall de Lord. També fer exercicis de força i estiraments. «No puc passar, però, de 140 pulsacions. Quan hi arribo el rellotge pita. L’aplicació també li permet tenir contacte directe amb rehabilitació cardíaca i el departament d’informàtica d’Althaia.
PECT BAGESS
La plataforma Crono 360 que Canals té al seu mòbil s’emmarca dins el projecte PECT BAGESS. Es tracta d’una iniciativa que va néixer formalment el 2021 amb un doble objectiu. Per una banda millorar la qualitat de vida de persones amb malalties cròniques i fer-les agents actius per tenir cura de la seva pròpia salut. Per l’altra impulsar la transició digital del sector sociosanitari del Bages i fer-lo més competitiu i de qualitat.
Cofinançat per la Generalitat, està liderat per l’Ajuntament de Manresa i compta amb la participació d’Eurecat, Althaia, la Fundació Ampans, la Fundació Universitària del Bages, l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i Sant Andreu Salut. Actors diferents amb objectius comuns.