El regidor de Fem Manresa Jordi Trapé va afirmar en el darrer ple municipal que l’Ajuntament no recapta «ni el 15% de les multes» que s’apliquen a amos de gossos potencialment perillosos per dur-los deslligats i sense morrió.

Trapé va explicar que «actualment estem multant amb uns tres mil euros per portar el gos deslligat i sense morrió. I amb la nova normativa que pot entrar en vigor estem parlant que podem arribar a multar amb deu mil euros» en el cas de gossos considerats potencialment perillosos.

Segons Trapé, «si sabem que actualment no som capaços de recaptar ni el 15% de les multes de gossos amb aquest tipus d’imports elevats, per què ens entossudim en aquesta via? Hauríem de millorar la senyalització, explicar bé la normativa i actuar amb contundència en moments de risc», però també tenir en compta «sobretot que els infractors no s’arruïnin la vida». 

"Mai podrem arribar a cobrar"

Va afegir que es tracta de multes que «segurament nosaltres com Administració mai podrem arribar a cobrar. I si es poguessin pagar amb treballs a la comunitat tots aquí sortiríem guanyant».

Entre l’1 de gener i el 9 de novembre de 2022, la Policia Local i la Unitat de Sanitat de l’Ajuntament de Manresa van obrir 177 expedients sancionadors contra propietaris de gossos per incomplir diversos aspectes de les ordenances municipals, cosa que significa 17 denúncies mensuals de mitjana. 

Del total d’expedients, 99 eren per no disposar dels permisos ni documents necessaris, i 60 més per portar els animals per la via pública sense lligar o sense morrió, la meitat dels quals eren gossos de raça potencialment perillosa. La resta de denúncies (18) van ser principalment per abandonament dels animals o per posar en risc la seva salut.

Un 35% dels expedients (és a dir, 62) es van adreçar específicament a propietaris de gossos considerats potencialment perillosos.