Regió7

Regió7

UManresa manté una tendència a l’alça i supera els 2.300 estudiants de títols oficials

Els cicles formatius de grau superior, una de les apostes de la FUB, experimenten un important augment d’alumnes 

El rector de la UVic-UCC i els directors generals de les fundacions universitàries, a la presentació de les dades de matriclació J.M.G.

El campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) té aquest curs un total de 2.324 estudiants que cursen alguns dels estudis oficials que ofereix, ja sigui un grau universitari, un màster o un cicle de formació de grau superior. Suposa un 5 % més que no pas el curs anterior.

Pel que fa als graus, s’han matriculat a UManresa 2.099 estudiants, un 4 % més. El curs passat la Fundació Universitària del Bages, FUB-Manresa, va superar per primera vegada el llindar dels 2.000 alumnes de grau. La tendència a l’alça es manté, amb un repunt.

Presentació de resultats

Els resultats s’han presentat aquest dimecres al matí a la sala gòtica de la Casa de Convalescència de Vic, on hi ha la seu del rectorat de la UVic- UCC.

Hi han assistit el rector, Josep Eladi Baños, acompanyat pels directors generals de cadascuna de les fundacions que conformen la UVic-UCC: el director general de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), Jordi Baiget; el director general de la Fundació Universitària del Bages (FUBages), Antoni Llobet; la directora general de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Marina Geli, i el director general de la Fundació Elisava Escola Universitària, Javier Peña.

La presentació de les dades de matriculació s'ha fet a la seu del rectorat, a Vic J.M.G.

Al conjunt de la UVic-UCC, aquest curs 2023-2024 s’ha arribat per primera vegada als 12.700 estudiants de titulacions oficials, xifra que suposa un 10 % més que el curs anterior. La matrícula de nou accés a títols oficials s’ha tancat amb 4.144 estudiants, un 7 % més respecte al curs passat. Els últims quatre anys hi ha hagut un increment del 29 % d’estudiants de nou accés. «És probablement el creixement més important que hi ha hagut entre totes les universitats catalanes», ha remarcat Baños.

Campus UManresa

El 70 % dels estudiants de nou accés del total de 559 que hi ha hagut aquest curs, van triar UManresa com a primera opció. El percentatge puja al 90 % en el cas dels estudis de Ciències Socials. El campus ha omplert el 95 % de les places de grau disponibles.

Els estudis de Salut continuen sent l’estrella del campus Manresa Infermeria i Fisioteràpia han omplert totes les places disponibles amb notes de tall de 8,000 i 6,863 respectivament.

Tot i això la matrícula ha crescut més en l’eix empresa i l’eix educació. En el primer dels casos per la implantació del nou grau en Gestió de la Societat Digital i el segon curs del cicle formatiu de grau superior de Comerç Internacional. En el segon cas per l’ampliació de places al cicle superior d’Educació Infantil.

Novetats Medicina

Medicina és el que aporta més novetats, aquest curs. Ofereix el nou grau d’Odontologia i el grau propi d’Audiologia, el primer que s’implanta a l’estat espanyol.

A UMedicina s’han matriculat 270 estudiants de nou accés. 160 a medicina, 78 a Odontologia i 32 a Audiologia. Igual que Medicina, Odontologia és un grau compartit entre Vic i Manresa.

Marina Geli, directora general d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, en primer terme J.M.G.

El creixement d’UMedicina vindrà acompanyat d’una ampliació d’instal·lacions. A Vic s’han invertit 4,2 milions a Can Baumann, on hi ha la facultat, i a Manresa s’haurà d’ampliar la unitat docent que hi ha a l’Hospital de Sant Joan de Déu d'Althaia, i la Clínica Universitària de la FUB-UManresa. No hi haurà cap substitució de serveis, ha remarcat el director general de la FUB, Toni Llobet, sinó una ampliació «per poder ser també clínica odontològica». Llobet, que ha participat per primera vegada com a director general a la presentació de les dades de matrícula, també ha destacat que un dels objectius immediats de la FUB-UManresa és aconseguir finançament públic.

El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha valorat molt positivament les dades de matriculació. «Venim d’anys de creixement mantingut», ha assegurat. Ha destacat, també, l’estreta vinculació entre els cicles de formació de grau superior i els graus universitaris. Ha destacat que cada vegada més estudiants trien la UVic-UCC com a primera opció per cursar els seus estudis universitaris, i el rol d’actor d’equilibri territorial que té la Universitat.

Deu anys de la federació universitària

El gener farà 10 anys que la Federació Universitària Balmes, titular de la Universitat de Vic, i la Federació Universitària del Bages, van decidir federar-se. Aquest acord federatiu «va donar lloc al que anomenem Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya», ha recordat el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños.

Ha anunciat que hi haurà diversos actes de celebració, i que Manresa tindrà el protagonisme que es mereix. L’acord federatiu es va signar al Parlament de Catalunya. El llavors conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i els alcaldes de Manresa, Valentí Junyent, i de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, van estampar la firma que va suposa la federació universitària. La UVic guanyava pes, i Manresa deixava de tenir cursos adscrits a la UAB per tenir universitat pròpia. S’afegia a la Politècnica.

Segons Baños, «aquell acord, ha fet possible els bons resultats d’avui. El temps ho ha demostrat. Les reticències que hi havia a Vic i a Manresa han desaparegut».

Manresa també acollirà, l’any vinent, l’acte de graduació de la segona promoció d’estudiants de Medicina. Se celebrarà el juny vinent al teatre Kursaal. La graduació de la primera promoció s’ha fet aquest any al teatre Atlàntida de Vic.

n

Compartir l'article

stats