A banda de la potenciació de la il·luminació nadalenca a Manresa que paga l'Ajuntament, que, tal com va avançar Regió7, ha passat dels 19.000 euros de l'any passat a 100.000 enguany, l'esdeveniment que obre la porta a les festes de Nadal, la Fira de Sant Andreu, arribarà els dies 24, 25 i 26 de novembre amb novetats, com una Festa de l'Escudella a la plaça de Neus Català (Crist Rei), diumenge al matí, i la recuperació, en format d'espectacle de carrer, dissabte i diumenge, de la Rifa del Porc de Sant Andreu, una antiga tradició que consistia a passejar per tota la ciutat un garrí per aconseguir diners per a l'hospital. La fira tindrà més d'una seixantena de parades d'artesania, juntament amb les d'oci i les atraccions als Trullols, que ja hi són aquest cap de setmana.
Selfies i més espais il·luminats
Pel que fa a l'encesa dels llums de Nadal, amb la signatura de Ximenez, empresa referent en el sector, s'ha apostat per una renovació total i per les figures transitables per poder-s'hi fer selfies, que hi tindran una presència destacada. A banda, s'il·luminaran vuit nous punts: les façanes de l'edifici consistorial número 5 de la plaça Major, el passeig de la República, el primer tram del Passeig de Pere III, el Pont Vell, la plaça Bages, el campanar de la Seu (com va avançar aquest diari), l'accés a carrer del Balç i l'accés a la Cova.
Tània Infante Martínez, regidora de Comerç, ha declarat a Regió7 pel que fa al nou contracte amb Ximenez que "ve motivat per intentar millorar la qualitat dels llums de Nadal que tenim a la ciutat, per poder reivindicar aquesta capitalitat i, sobretot, per tenir un millor servei i una empresa molt potent i amb una llarga trajectòria en el sector per tal que els llums estiguin a l'altura de la nostra ciutat". Assegura que "trobarem coses molt diferents del que havíem vist fins ara, i espectaculars".
El Nadal passat els llums es van apagar mitja hora abans cada dia per estalviar. Manel Martínez, cap de la Secció d’Atenció a l’Activitat Econòmica, explica que aquest any es farà "en la línia del que es fa a Barcelona. Els dies laborables, s'apaguen a les 10 de la nit; els divendres i dissabtes, fins a les 11 de la nit, i els dies més marcats, el 25, 26, 31 i 1, també a les 11". Destaca que "tots els nostres llums, deixant de banda els dels botiguers, durant els 44 dies que estaran oberts tindran un consum total amb un cost de 701 euros".
La presentació de la fira, de l'encesa dels llums i de la inauguració de la pista de gel s'ha fet aquest migdia a la plaça de Neus Català i Pallejà (Crist Rei), que serà un espai que hi tindrà molt protagonisme. A banda d'Infante, hi han participat Antoni Daura Jorba, president de la UBIC Manresa; Ausiàs Fons Cortada, secretari tècnic de l'entitat comercial; Xevi Olivé Ramon i Ignasi Sala Blanch, portaveus d'Slow Food Catalunya Central, una nova comunitat que aprofitarà la fira per presentar-se i portar-hi activitats; i Jordi Vilamú Serrano, de la Companyia Cinot de teatre de carrer, que farà la Rifa del Porc.
Daura ha recordat que l'encesa de llums de Nadal i la inauguració de la pista de gel es faran el dissabte 25 a la plaça de Sant Domènec. Ha insistit en la voluntat de la UBIC "de mantenir aquesta fira amb un nivell d'atracció important per al nostre públic" amb la incorporació de novetats cada any que la "puguin fer diferent i més atractiva". Ha citat l'espai que s'ha posat enguany a disposició dels productors de Km. 0 de la comarca, el tast d'una escudella de Nadal i la recuperació en una fira que es remunta al segle XIV d'una tradició també molt antiga que és la Rifa del Garrí que feia l'Hospital de Sant Andreu per recaptar diners. Aquesta vegada sense garrí, però amb un "muntatge atractiu".
Un Tap'Andreu i un espai per als infants
Fons ha insistit en la idea que s'ha mantingut els darrers anys de dotar de més contingut les fires de Sant Andreu i de l'Ascensió (a la primavera) per part de la UBIC. En el cas de la d'hivern d'enguany, ha destacat les novetats que incorpora, que ha repassat. El Tap'Andreu, un correbars pel Centre Històric que començarà el dijous 23; una festa sobre gel organitzada per El Sielu el divendres 24 a la pista de gel; un nou espai amb activitats per als infants a la plaça de Neus Català (Crist Rei), que es farà el dissabte 25, dia en què també tindrà lloc la segona edició de la Gimcana del Comerç, la inauguració de la pista de gel a 2/4 de 6 i l'encesa de llums, amb l'actuació del Màgic Pol, exhibició de patinatge, els parlaments de les autoritats i la inauguració amb el compte enrere clàssic. Tot seguit, també es farà la inauguració de Llums a l'Ombra, un projecte amb llums reciclats, enguany al carrer de Sant Andreu, i, el diumenge 26, la Festa de l'Escudella, a càrrec de la comunitat Slow Food Catalunya Central.
El 30 de novembre tindrà lloc una Visita a la Manresa Desconeguda a l'Hospital de Sant Andreu. Ja es va fer per la festa major, però, com que no hi va poder anar tota la gent que volia, es va dir que se'n farien més. Començarà a la plaça de l’Hospital i durarà aproximadament una hora. La reserva de plaça es podrà fer a partir del 22 de novembre a l’Oficina de Turisme de Manresa (plaça Major, 10) en horari de diumenge a dijous de 10 a 14 h i divendres i dissabte de 10 a 14 i de 17 a 19 h, com per internet en aquesta pàgina web.
Reivindicació de l'escudella de Nadal
Olivé i Sala han explicat que s'ha aprofitat la constitució, enguany, de la comunitat Slow Food Catalunya Central, que té per objectiu acostar els productes de proximitat a la ciutadania i reivindicar la cuina tradicional, amb plats com l'escudella de Nadal, per programar activitats a la fira. Actualment, integren aquesta nova comunitat unes 40 persones, entre productors, cuiners, mestres d'escola i persones a títol individual.
El dimecres dia 22 de novembre es farà a la llibreria Parcir la presentació d'un llibre sobre la cuina del Consolat del Mar que explica les arrels històriques de la cuina catalana; el dijous 23 hi ha un sopar benèfic al Mas de la Sala amb un maridatge entre la cuina i els vins del Bages i de Valladolid. Els diners recaptats es destinaran a lluitar contra la síndrome de Rett.
La presentació oficial d'Slow Food Catalunya Central serà el diumenge 26 per la Fira de Sant Andreu amb la Festa de l'Escudella, amb la participació d'una dotzena de productors de Km. 0 d'horta, formatges, embotits, carn de vedella, pollastre, vins, ous i cervesa. Inclourà una demostració de cuina a càrrec de Jordi Llobet amb l'escudella de Nadal com a epicentre, amb degustació inclosa, i, al migdia, la presentació del llibre de la cuinera Maria Nicolau, Cuina! O barbàrie, on reivindica que la gent torni a cuinar.
A banda, una activitat que segurament agradarà a molta gent és que, entre el 26 de novembre i el 10 de desembre, "en cartes i menús" dels restaurants de la comarca "oferirem, o bé la versió normal i corrent que es coneix de l'escudella de Nadal o de carn d'olla, o plats relacionats amb aquesta elaboració, com unes croquetes de carn d'olla", ha explicat Sala.
El Bernat, l'alter ego de Jordi Vilamú, ha anunciat a "tots els manresans i manresanes de bé que, durant aquesta Fira de Sant Andreu, l'Hospital de Sant Andreu, en col·laboració amb el gremi dels sabaters i la Confraria de Sant Antoni Abat, sortejarem un porc per beneficiència de l'hospital. Serà un porc magnífic i preguem a tots els manresans i manresanes de bé, que, mentre circulin per la fira i comprin a totes les parades de tots els gremis, col·laborin a la butlleta perquè tots els pobres malalts puguin estar molt bé a dins de l'hospital". Lògicament, com s'ha dit, no hi haurà porc ni sorteig, però aquesta nova activitat sí que promet molt d'humor.
Podeu consultar el programa sencer en aquest enllaç.