La consellera de Territori, la urgellenca Ester Capella, considera que la línia de Lleida a Manresa serà «una peça fonamental en el nou sistema de Rodalies de Catalunya». Capella defensa la importància d’aquest traçat en el model ferroviari en què el Govern està treballant en el marc de l’acord per al traspàs integral de Rodalies a la Generalitat de Catalunya.
En el marc de la reunió de la comissió de seguiment del Pla de Rodalies de Lleida, que es va celebrar aquest divendres, la consellera va posar en valor que, a partir del gener vinent, l’operadora Renfe incrementarà els serveis en aquesta línia. Les millores es desenvoluparan en dues fases durant el 2024 i permetran gairebé doblar les freqüències a l’actual R12 entre Lleida i Cervera i entre Cervera i Manresa i s’avancen en el temps a les que ja té previstes amb l’operació d’aquest tram per part de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a partir de finals del 2025.
També va especificar que el pacte per al traspàs de Rodalies comportarà la creació d’una empresa pública que passarà a gestionar totes les línies de Rodalies Catalunya i en la qual el Govern català tindrà la participació majoritària. Aquest acord, a més, suposa l’acceptació de l’Estat per primer cop a traspassar-ne les infraestructures.
Així, un grup de treball analitzarà cadascun dels trams de les línies i decidirà quines vies, catenàries i estacions es traspassaran a la Generalitat. L’empresa pública Ifercat, dependent del Departament de Territori, es farà càrrec de les infraestructures traspassades.
Un altre aspecte rellevant que va remarcar la consellera Capella durant la reunió de seguiment és que «garanteix per a la Generalitat la prioritat en els solcs ferroviaris», és a dir, es prioritza el torn per al pas dels trens de Rodalies, davant d’altres usos, com la circulació de mercaderies.
A més, en l’acord per al traspàs de Rodalies, l’Estat ha assumit que els nous serveis a Lleida són «un servei bàsic», va assenyalar la consellera i, per tant, transferirà anualment a la Generalitat el seu cost, valorat en 4 MEUR, així com el total del dèficit tarifari –la diferència entre les despeses dels serveis i els ingressos per la venda dels títols de transport– entre d’altres conceptes relacionats.
Així, es preveu que l’any vinent l’Estat transfereixi més de 500 milions en aplicació d’aquest acord. Addicionalment, la consellera va posar en relleu la importància que també s’ha inclòs «un mecanisme de garantia» que permetrà que «allò que no s’executi en un any formarà part de la inversió a executar l’any següent», tenint en compte «que venim d’una època de desinversió» en Rodalies.