La Federació d’Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) ha quedat en mans d’una junta gestora provisional després de la renúncia del president, Antoni Erro, i de la resta de membres que fins ara formaven la comissió executiva.

L’assemblea general extraordinària d’ahir va tenir la participació de representants de 14 dels 19 barris federats i va servir per oficialitzar la renúncia i aprovar per unanimitat la creació d’una junta gestora. Tal com ja havia informat Regió7, no s’havia presentat cap candidatura per agafar el relleu però sí persones disposades a formar una junta gestora provisional que portarà l’entitat fins que es pugui crear una nova comissió executiva.

Sis associacions de veïns, amb vuit persones, tenen representació a la junta gestora. Són Víctor Feliu (Plaça Catalunya), Carme Carrió (Les Escodines), Alicia Orive i Lluís Brucart (Sant Pau), Joana Martínez (Valldaura), Sebastià Suet i Jaume Canudas (Carretera de Santpedor), José Antonio Carballido (la Balconada).

El portaveu, Víctor Feliu, ha explicat que l’objectiu és constituir una nova executiva abans d’esgotar el termini de tres mesos durant els quals pot fer funcionar la federació una junta gestora. Dimecres que ve al matí, dia 22, es reuniran per començar-hi a treballar: «Ens mourem per involucrar més gent dels barris que vulguin formar part de la futura executiva», de la qual també en formaran part alguns dels noms que configuren la junta gestora.

Víctor Feliu ha remarcat que cal encarar una nova etapa de la FAVM, amb una executiva al capdavant que no només tiri endavant els plans comunitaris a tretze barris, sinó que fixi un nou programa de treball: «Cal fer una jornada de reflexió per analitzar com ens hem d’adaptar a les noves necessitats que té el veïnat i donar resposta a les seves demandes». També ha parlat de la importància «d’una reflexió col·lectiva per redreçar la federació». Mentre no hi hagi el nou equip constituït, membres de la fins ara executiva continuaran fent possible, amb les firmes bancàries, que no hi hagi un bloqueig econòmic.

El distanciament entre barris s’ha fet palès en els últims temps per discrepàncies internes i, sobretot, per un conflicte iniciat el 2021, quan es va descobrir un forat a la caixa de la secció d’enterraments de l’Associació de Veïns del Passeig i Rodalies de 45.000 euros. Aquests fets i el «desgast» han portat l’executiva encapçalada per Antoni Erro a plegar dos anys abans del previst. Tot i això, per a algunes entitats veïnals el problema principal ha estat la impossibilitat de diàleg a l’ens federatiu.

Antoni Erro ha deixat la presidència de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa després de sis anys al càrrec, i ho ha fet agraint «l’experiència, el coneixement i les relacions personals que m’han enriquit». També ha lamentat les divergències entre representats dels barris amb l’esperança que hi hagi un canvi de rumb: «Nosaltres hem hagut de dimitir en bloc perquè no tenia sentit continuar així. Marxem i ho fem amb el tema de la cooperativa Recer resolt», ha remarcat.

En aquest sentit, a l’assemblea d’ahir es va aprovar continuar col·laborant amb la cooperativa funerària Recer, gràcies a subvencions de la Generalitat.