L’Ajuntament de Manresa instarà a reutilitzar l’aigua de la dutxa i de la rentadora

Estudiarà bonificar la població i constructors que instal·lin sistemes de reciclatge a les llars

Imatge d’arxiu de dutxes i bugaderia de la Llar Sant Joan de Déu

Imatge d’arxiu de dutxes i bugaderia de la Llar Sant Joan de Déu / Arxiu/Oscar Bayona

Francesc Galindo

Francesc Galindo

L’Ajuntament de Manresa durà a terme una campanya informativa sobre l’ús d’aigües grises -les que provenen de la dutxa i la rentadora- i els beneficis del seu reaprofitament i, també, divulgarà les possibilitats que existeixen en l’àmbit particular per instal·lar sistemes de reciclatge d’aigües grises als habitatges.

El govern municipal estudiarà possibles bonificacions per a incentivar als veïns i agents de l’àmbit de la construcció que optin per instal·lar sistemes de reciclatge d’aigües grises als habitatges.

L’acord es va aprovar en el darrer ple després de la negociació entre els grups i del canvi de redactat i es va aprovar amb els vots del grup proponent, el Front Nacional, i també d’ERC, PSC, Impulsem i Junts. 

L’acord es traslladarà al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, a les associacions de veïns de la ciutat i a la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa.

La proposició del Front Nacional recorda que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) reconeix que encara hi ha molt camí per recórrer en la reutilització de l’aigua. De fet, les dades ho demostren. De tota l’aigua que arriba a les més de 540 depuradores de Catalunya, en total 620 hectòmetres cúbics l’any, només el 8,59% es regeneren i es reutilitzen.

És un percentatge força baix si es compara amb altres llocs del món o de l’Estat espanyol també afectades per la sequera.

Què són les aigües grises?

En aquest context, el reaprofitament de les aigües grises és un recurs adient per a la substitució d’aigua apta per al consum per al reg de jardins, la neteja de vehicles, l’ús per a cisternes de WC o la neteja de paviment, entre d’altres. L’ús d’aigües grises reciclades podria contribuir a una reducció de fins al 30% d’ús d’aigua per a una família. 

Es defineix com a aigües grises aquelles aigües de procedència domèstica, com per exemple, la de la rentadora o de les dutxes. 

Es diferencia d’altres aigües residuals on es pot trobar matèria orgànica o química que fa que aquesta aigua no sigui reutilitzable. 

Considerant que una gran part de les aigües grises acaba en rius i, eventualment, al mar, aquestes han de ser tractades perquè tinguin nous usos, per evitar que generin males olors o que continguin qualsevol mena de patogen, explica la moció aprovada.