La Fàbrica Nova de Manresa tindrà un Fab-Lab, un laboratori de fabricació digital

El FAB-Lab i el Centre de Formació Pràctica, traslladat des del Palau Firal, seran a la primera fase de transformació

Imatge del Fab-Lab de la UPC a Terrassa

Imatge del Fab-Lab de la UPC a Terrassa / UPC FAB Terrassa

Francesc Galindo

Francesc Galindo

El pla urbanístic que ha de guiar la transformació de la Fàbrica Nova de Manresa preveu que el mes de juliol es pugui aprovar el projecte d’obres perquè a l’interior de la nau protegida de l’antiga Bertrand i Serra s’implanti un Fab-Lab i el Centre de Formació Pràctica, en compliment dels terminis a què condiciona el finançament rebut, i en un termini posterior els usos universitaris de la UPC.

La proposta preveu el trasllat i ampliació del Centre de formació pràctica que ofereix formació especialitzada i suport pràctic a empreses del metall i de la indústria en general i actualment està situat al Palau Firal, així com la creació d’un Fab-Lab o laboratori de fabricació digital com a part dels usos que integraran el projecte de hub tecnològic i universitari futur promoguts entre la UPC i l’Ajuntament de Manresa.

El Centre de Formació Pràctica es troba actualment situat al Palau Firal i un Fab-Lab (acrònim de l’anglès Fabrication Laboratory) és un taller de fabricació digital d’ús personal, és a dir, un espai de producció d’objectes físics a escala personal o local que agrupa màquines controlades per ordinadors. La seva particularitat rau en la seva mida i la vinculació amb la societat més que amb la indústria.

En el passat ple municipal es va aprovar una modificació del pla especial d’usos educatius i tecnològics de la Fàbrica Nova per tirar endavant les obres.

La modificació té el seu origen en la necessitat d’habilitar els usos admesos en la nau patrimonial per tal de poder aprovar els projectes i l’execució de les obres que han de permetre la implantació del Centre de Formació Pràctica i el Fab-Lab en els terminis fixats per l’obtenció del finançament a càrrec d’altres administracions públiques.

Xarxa global de Fab-Labs

Els Fab-Lab van néixer com un projecte de difusió de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) a Boston a principis dels anys 2000. Des de llavors s’han anat obrint arreu del món i en els últims anys el creixement ha estat exponencial. L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa compta amb un Fab-Lab. Els Fab-Lab comparteixen tecnologia de manera que poden posar en comú processos en fabricació digital, elaborar projectes de manera conjunta, impartir classes a nivell global i col·laborar en activitats d’investigació i desenvolupament.

Subscriu-te per seguir llegint