Fuita al col·lector d’aigües residuals a l’alçada del barri de Sant Pau

La xarxa general té pèrdues al costat de la Fàbrica Vermella en un punt que ja era conflictiu anteriorment 

Fuita sanejament

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Francesc Galindo

El col·lector que transporta les aigües residuals de Manresa cap a la depuradora pateix filtracions a l’alçada de la Fàbrica Vermella, al barri de Sant Pau.

Les aigües fecals i de pluja cauen a raig en aquell punt provocant males olors i una acumulació amb el riu a pocs metres.

La fuita és una de les causes que estigui en marxa una actuació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) valorada en 1,6 milions d’euros.

Aquest diari ja va denunciar el 24 de març del 2022 que la xarxa de sanejament de Manresa arrossega problemes que periòdicament tornen a primer pla. Un és la fuita esmentada i un altre és que el col·lector que transporta les aigües fecals i de pluja cap a la depuradora pateix un coll d’ampolla a l’alçada del torrent de Sant Pau que el fa sobreeixir quan plou amb una certa intensitat.

Aquest problema fa anys que dura i s’ha intentat solucionar, però la complexitat de la intervenció no ho ha fet possible, i continua pendent.

La imatge resultant són aigües brutes barrejades amb preservatius, compreses i tovalloletes que es llancen al vàter incorrectament més les deixalles que van a parar a la xarxa de sanejament mitjançant els embornals dels carrers.

El maig del 2022 es va fer públic que la Generalitat invertiria 1,6 milions d’euros més IVA per solucionar els problemes que presenta el col·lector d’aigües residuals a l’alçada del barri de Sant Pau, a Manresa. 

Molt retard

L’inici d’obres estava previst per al segon semestre del 2023, però encara no s’ha produït.

La intervenció ha d’evitar episodis d’abocament d’aigües residuals al riu com els que ha anat recollint aquest diari .

El gener del 2023, el ple de l’Ajuntament de Manresa va aprovar la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per poder tirar endavant les obres de desdoblament i soterrament del col·lector general en l’àmbit de les Fàbriques Vermella i Blanca.

En aquell moment, la Mancomunitat de municipis del Bages per al Sanejament estava redactant el projecte constructiu de desdoblament del col·lector general de Manresa-Sant Joan de Vilatorrada al seu pas pel barri de Sant Pau a l’alçada de les fàbriques Vermella i Blanca de Manresa per a la seva execució propera.

Transcorregut un any i mig, les obres no han estat realitzades i l’Ajuntament es manté a l’espera que es portin a terme.