Fem Manresa exigeix a l’Ajuntament que deixi «d'anar a les palpentes» al Centre Històric

El grup municipal a l’oposició denuncia la inacció del govern municipal i afirma que és «urgent actuar de forma contundent»

Roser Alegre, Jordi Trapé i Gemma Boix, de Fem Manresa, a la placeta dels Drets

Roser Alegre, Jordi Trapé i Gemma Boix, de Fem Manresa, a la placeta dels Drets / Francesc Galindo

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Per al grup municipal de Fem Manresa els dos darrers esfondraments al Centre Històric són la conseqüència d’una política erràtica de l’Ajuntament al llarg de molts anys de la qual cal passar pàgina i deixar «d'anar a les palpentes».

A la confluència dels carrers Sobrerroca i Sant Andreu, a mig camí dels dos edificis semiesfondrats, els tres membres del grup d’oposició, Roser Alegre, Gemma Boix i Jordi Trapé, van denunciar la «inacció» de l’equip de govern d’ERC, PSC i Impulsem i van reclamar una actuació «urgent» i «contundent» al Centre Històric de la ciutat.

Jordi Trapé va defensar la necessitat de dedicar més esforços i que aquests siguin més efectius per garantir el bon estat de conservació de les edificacions.

Per a Trapé, l’Ajuntament ha d’assumir més protagonisme en la conservació del parc d’habitatges, perquè el resultat de la política que s’ha seguit fins ara està quedant retratat clarament.

Gemma Boix va reclamar línies d’actuació clares i efectives per revertir una dinàmica que ha portat a un Centre Històric «empobrit, amb un parc d’habitatges degradat i amb un 20% o un 25% de pisos buits».

Un escenari que genera i incentiva la desigualtat i davant del qual l’Ajuntament ha d’actuar de forma més decidida amb sancions i subsidiàriament per posar aturador a aquesta deriva.

Per la seva part, Roser Alegre va anunciar que Fem treballarà propostes per fer front a la situació d’«infrahabitatge al Barri Antic i al conjunt del Centre Històric».

Pla d'inspecció

D’entrada plantegen que es posi en marxa de forma immediata un pla d’inspeccions de tots els edificis del Centre Històric i que s’asseguri el seu bon estat de manteniment.

En segon terme plantegen que hi hagi l’opció de fer una reforma urbanística que garanteixi la seguretat i preservi el patrimoni històric i que es tiri endavant amb la participació de la ciutadania.

Fem exigeix «responsabilitats clares i que se sancioni els propietaris negligents que no compleixin amb el deure de manteniment dels edificis». Un cop s’hagi notificat l’incompliment, Fem insta l’Ajuntament que adopti de forma decidia mesures coercitives.

Alegre va destacar la necessitat que, un cop detectades irregularitats, es garanteixi que no hi haurà repeticions de l’incompliment del deure de conservació dels edificis.

Finalment, reclamen que s’expropiïn habitatges que es mantinguin al marge de la normativa per destinar-los al mercat de lloguer social a preus assequibles i que hi hagi informació clara sobre l’estat del parc d’habitatges.