UManresa clou una nova edició de rècord del programa USènior

Ha sumat 594 matrícules, amb un increment de prop del 30% en relació amb el curs anterior

Foto de grup de participants al programa

Foto de grup de participants al programa / Arxiu Particular

Redacció

UManresa ha tancat la segona edició del programa USènior, adreçat a persones majors de 55 anys que el curs passat, després de 10 anys de trajectòria del seu predecessor, el programa FUB+GRAN, es va replantejar i reorganitzar per donar una millor resposta a la demanda dels seus usuaris. Les dades d’aquesta edició han batut tots els rècords: 277 persones inscrites (un 33% més que el curs passat), 594 matrícules als 25 cursos (un 29% més) i 89 alumnes nous (32% més).

Un centenar d’estudiants van assistir a l’acte de cloenda del curs a la sala d’actes de l’edifici FUB1, durant el qual es van lliurar els diplomes. L’acte va aplegar prop de 150 persones entre l’estudiantat, docents i persones vinculades a la Universitat i va incloure la xerrada “El goig de llegir a l’estiu”, a càrrec del docent del programa, Ramon Fontdevila.

Geografia de Catalunya, el curs amb més demanda

Les 277 persones que han participat en el programa s’han inscrit en una mitjana de dos cursos cada una. De la variada oferta d’aquest curs, el monogràfic estrella ha estat el curs de Geografia de Catalunya, amb 64 inscrits, seguit d’un curs de Meteorologia (35 inscrits) i de les formacions de Física Quàntica, Cosmologia i Cultura Xinesa (34 inscrits).

Destaca també la bona valoració que reben les formacions, que és de 91 sobre 100 en el cas dels cursos i de 93 en el de les activitats culturals i sortides. Els cursos amb millor valoració han estat els d’Introducció a l’Enologia i Festes i Tradicions de Catalunya, amb un 96 sobre 100. Pel que fa a les sortides, les visites al Parc Güell i a l’antiga fàbrica de Pirelli han estat les més ben valorades per l’alumnat.

Com a complement als monogràfics de formació d’USènior, ja fa anys que es van posar en marxa dues activitats culturals: el cinefòrum i la coral, que aglutinen 53 i 39 persones, respectivament.

El perfil de l’alumne USènior

Dona, d’entre 60 i 70 anys i amb estudis superiors: aquest és el perfil majoritari de l’estudiantat del programa USènior. El 66% són dones i el 50% estan a la franja d’edat d’entre els 60 i els 70 anys, tot i que n’hi ha que superen els 80 anys i d’altres menors de 60. El 48% dels estudiants USènior tenen una FP superior o un grau universitari, un 21% van fer estudis secundaris i un 6% compten amb algun màster o doctorat.

En l’enquesta de valoració del programa que se’ls ha fet, la gran majoria asseguren que l’han recomanat a altres persones i que prefereixen els cursos de format trimestral.

L’edició 24-25, a punt

A hores d’ara, UManresa ja té a punt la pròxima edició del programa, que s’ha adaptat per donar resposta a la demanda dels alumnes d’atendre la diversitat d’interessos i disponibilitat, d’aprofundir en el vessant social de la formació, incorporant algunes activitats gratuïtes i d’arribar a noves persones.

Per aquest motiu, s’oferiran formacions en horaris de matí, es programaran nous formats més curts (conferències i seminaris) i es plantejarà la possible participació de l’estudiantat en programes Erasmus, a banda de continuar participant a la Lliga de Debat Sènior que organitza la Xarxa Vives. També s’exploraran nous canals de difusió.