Els deu consells d'una manresana experta en pantalles per instaurar bons hàbits durant l'estiu en família

Althaia va aplegar més de 250 persones a la sala d'actes de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa

Va organitzar una conversa entre la psicòloga clínica Dominica Díez i la periodista de l’InfoK Núria Casals

A l’estiu hi ha més temps lliure i això pot fer que es passi més estones davant de les pantalles

A l’estiu hi ha més temps lliure i això pot fer que es passi més estones davant de les pantalles / PIXABAY

Redacció

La sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa es va omplir de gom a gom, el passat dijous 4 de juliol a la tarda, per poder seguir la xerrada Aquest estiu gaudeix de les pantalles sense que et controlin. La sessió va anar a càrrec de la doctora Dominica Díez, psicòloga clínica de la Fundació Althaia experta en pantalles, que va estar acompanyada de la periodista del programa InfoK de l’SX3, Núria Casals, amb qui va mantenir una interessant conversa que va generar un gran interès entre els assistents.

El 'perill' de tenir més temps lliure

Aquesta xerrada formativa, que s’adreçava especialment a infants i joves, però també a adults, tenia per objectiu donar eines per instaurar bons hàbits amb relació a l’ús del mòbil i altres dispositius digitals en una època, l’estiu, en què es gaudeix de més temps lliure i d’oci, fet que pot propiciar que es passi més estones davant de les pantalles.

Entre els temes que es van tractar durant la sessió hi havia els efectes que tenen les pantalles en la nostra salut, per què són tan addictives i com podem fer-ne un ús saludable. També es van donar orientacions per poder prevenir la possible addicció a les pantalles, així com identificar els signes d’alerta per detectar un possible ús problemàtic dels dispositius digitals. En aquest sentit, es va parlar del disseny dels videojocs i de les xarxes socials i de tots els recursos que utilitzen les persones que les ideen per captar l’atenció dels usuaris.

Un moment de la xerrada celebrada a la sala d'actes de l'Hospital Sant Joan de Déu, que va quedar plena de gom a gom

Un moment de l'acte celebrat a la sala d'actes de l'Hospital Sant Joan de Déu, que va quedar plena de gom a gom / Althaia

Els consells de l'experta

Durant l’estiu, infants i joves tenen més hores lliures i és necessari regular l’ús que fan de les pantalles, tenint en compte que una de les eines més valuoses és l’exemple de l’ús que en fa el mateix adult. Alguns dels consells que recorda la psicòloga d’Althaia experta en l’ús de pantalles, Dominica Díez, són:

  • Dediqueu una estona a pensar quin ús feu de les pantalles a la vostra família i quina finalitat de comunicació i/o oci tenen.
  • L’ús de pantalles en menors de 3 anys no és recomanable. La introducció a les pantalles ha de ser progressiva i supervisada.
  • Planifiqueu quines activitats d’oci sense pantalles poden fer a casa els vostres fills en funció de l’edat, com jugar, dibuixar, llegir..., i quines activitats compartides podeu fer en família: jocs de taula, cuinar, regar les plantes...
  • Prioritzeu activitats a l’aire lliure en família sempre que us sigui possible.
  • Elaboreu un pla digital familiar per a aquest estiu consistent en un document per gestionar el món digital a la vostra família tenint en compte els punts següents:
  • Definiu quins dispositius teniu i quins controls parentals associats tindreu en funció de l’edat (Family link és una bona opció).
  • Establiu on s’utilitzaran: cal mantenir espais de la casa sense ús de les TIC. No cal anar per casa amb el mòbil a la mà ni amb els auriculars posats.
  • Determineu quan: preservar àpats sense pantalles i no utilitzar-les abans d’anar a dormir. A la nit, no hi hauria d’haver pantalles a les habitacions.
  • El temps d’utilització de les pantalles recomanable és diferent segons l’edat, una delimitació que es pot consultar a la guia editada per Althaia sobre l'Ús adequat i prevenció de l’addicció a les pantalles en infants i adolescents.
  • També podeu planificar quan utilitzareu les pantalles de forma compartida. Veure una pel·lícula junts o jugar a un videojoc poden ser opcions per compartir espais d’oci i entreteniment i afavorir converses interessants.