Dia rere dia coneixem més sobre els secrets dels animals que ens envolten. Al Japó, on els gats són el company domèstic per excel·lència, els científics han descobert que són capaços d'entendre sobre física. Els estudis revelen que són capaços de comprendre principis com el de causa i efecte, que, sumant-ho a la seva aguda oïda, fa d'aquests felins uns grans caçadors.

Les conclusions obtingudes per l'equip de recerca de Saho Takagi a la Universitat de Kyoto van ser publicades en la revista ‘Animal Congnittion’. Amb el seu estudi, pretenien descobrir si els gats són capaços d'inferir si un recipient conté un objecte dins mitjançant una regla causal (basada en el soroll que emet) i comprovar si els felins esperen que aquest objecte caigui en bolcar el recipient.

Trenta gats domèstics han estat motiu d'estudi en aquest experiment. Per dur a terme la prova, van ser gravats mentre se sacsejaven diferents recipients acompanyats de diferents sons. En ocasions el so no pertanyia al recipient, altres vegades no hi havia cap so. Després d'agitar el recipient, est era voltejat (tingués o no alguna cosa dins) i s'observava la reacció dels felinos.

Els animals prestaven més atenció quan el recipient s'agitava juntament amb un soroll. Això suggereix que són capaços de determinar la presència (o absència) d'un objecte en funció de si ho escolten. Gràcies a aquesta habilitat, els gats eren capaços de preveure si un objecte cauria del recipient en voltejar-ho.

Així mateix, els felins també van prestar una especial atenció als recipients que s'acompanyaven de sons incongruents. Els investigadors van determinar que els gats s'adonaven que tals condicions no s'ajustaven a la seva compressió lògica. "Els gats utilitzen una comprensió causal lògica de sorolls o sons per predir l'aparició d'objectes que no veuen", diu Takagi.

Donades les condicions de baixa visibilitat en les quals solen caçar els gats, l'habilitat d'inferència basada en els sons podria servir per determinar la presència i moviments d'una presa, explica Takagi. Encara queda molt per descobrir sobre la informació que reben els mininos a través del so, com si són capaços de determinar la quantitat de preses o la grandària de les mateixes.