Proves d'ADN en més de 6.000 gossos han revelat que una duplicació en el cromosoma caní 18 està fortament associada amb els ulls blaus dels Huskies siberians.

Segons els autors, pertanyents a Embark Veterinary Inc. -soci investigador de l'Escola de Medicina Veterinària de la Universitat de Cornell- aquest és el primer estudi de 'genòmica del consum' realitzat en un model no humà i el major estudi d'associació del genoma caní fins a la data.

Tot i que fins ara se sabia que hi ha dues variants genètiques subjacents en el color d'ulls blaus en alguns gossos, això no explicava perquè es produeixen aquests mateixos trets en altres gossos, com els Huskies siberians.

Per abordar aquesta bretxa en el coneixement, Adam Boyko, Aaron Sams i els seus col·legues van utilitzar un panell divers de 6.070 gossos genèticament documentats amb amos que van contribuir amb dades de fenotip a través d'enquestes fetes a Internet i càrregues de fotos. Van descobrir que una duplicació de 98.6 kilobases en el cromosoma 18 prop del gen ALX4, que exerceix un paper important en el desenvolupament ocular dels mamífers, estava fortament associada amb la variació en el color de l'ull blau, principalment en els Huskies siberians i també en alguns pastors australians.