La clínica veterinària Veter7, de Manresa, s'adhereix, un any més, a la campanya "Sóc responsable", de la fundació Faada, per promoure la identificació i esterilització de gossos, gats i fures. Des d'aquest mes de febrer i fins a final d'abril, diversos centres veterinaris de Catalunya s'afegeixen a la iniciativa amb descomptes interessants en l'esterilització d'animals.

Veter7 va ser un dels veterinaris pioners a sumar-se a la campanya, ara fa vuit anys, i «hi continuem apostant», destaca Marta Ferré, responsable del centre. «Considerem que l'esterilització de gossos i gats és molt important, aporta beneficis per a l'animal, i aquesta campanya anual és una oportunitat per fer-ho, surt més econòmic». Les professionals de Veter7 calculen que durant els tres mesos que s'allargarà la campanya faran dues o tres intervencions cada dia per esterilitzar animals. «Els propietaris de gossos i gats ho aprofiten i val la pena. Paguen preus especials sense renunciar a la qualitat professional i tècnica».

Què és l'esterilització?

L'esterilització és una operació molt recomanable i cada cop més valorada pels professionals veterinaris. Consisteix a treure l'aparell reproductor de la femella (ovari i úter) o del mascle (testicles) amb una intervenció quirúrgica ràpida, senzilla, poc dolorosa i que té un risc mínim de complicacions i de conseqüències. L'animal es recupera en poques hores, les cures postoperatòries són mínimes i l'operació no li impedeix fer vida normal.

«La mascota tindrà les mateixes ganes de jugar de sempre i no li canviarà el caràcter», comenta Marta Ferré. Explica que «l'esterilització dels mascles és menys invasiva perquè els testicles són externs i la de les femelles pot semblar més aparatosa però actualment la tècnica ens permet treure els ovaris fent obertures petites (entre 1 i 1,5 centímetres) i evitem els punts externs que podrien molestar i incomodar la gossa o la gata».

Quins beneficis aporta?

L'esterilització en el cas d'animals lliures es fa per controlar-ne la població. I en el cas d'animals domèstics, perquè comporta certs beneficis, tant físics com psicològics de l'animal.

En les femelles, tant gossos com gats, evita embarassos psicològics, elimina el zel, prevé les infeccions de matriu, i disminueix la probabilitat de tumors mamaris i quists i càncers ovàrics.