Al segle XXI, els investigadors han arribat a un consens gairebé absolut sobre la domesticació del gos. Tal com defensen els experts, van ser aquests animals els que es van acostar a les societats humanes a la recerca d'una vida amb més facilitats. Des de llavors, la relació entre les persones i aquests descendents del llop s'ha anat enfortint fins a convertir-se en el millor amic de l'ésser humà.

A dia d'avui, són moltes persones les que gaudeixen de conviure amb un gos a casa i mostren una confiança cega en el seu animal. No obstant això, en ocasions, es tem que el gos pugui adoptar un comportament fora del que és habitual i ataqui algú. Aquesta por es multiplica quan hi ha un nen a la família.

Depenent de la raça del cànid, el perill pot arribar a ser major pel tipus de mossegada i la capacitat física que tingui l'animal. Un estudi elaborat per la Facultat de Medicina de la Universitat Estatal d'Ohio i el Centre Mèdic Wexner explora les conseqüències de diferents races de gossos i ressalta els atacs dels pitbull.

Pitbull

Segons apunten els investigadors, els pitbulls i alguns gossos de races mixtes posseeixen una major propensió a mossegar. A més, els atacs d'aquests gossos poden ser molt greus, igual que passa amb els cànids de cap ample i curt que pesen entre 30 i 45 quilograms.

Bull terrier

L'irlandès James Hinks, després de diversos anys creuant diferents races de gossos, va presentar en la dècada de 1850 un cànid capacitat per als enfrontaments i amb un aspecte bonic. Els seus músculs definits, el seu caràcter implacable i la seva potent mandíbula poden fer d'aquest cànid un animal temible. No obstant això, el seu temperament ha estat descrit com a amant de la diversió, actiu i graciós. Com passa amb cada exemplar, l'educació que hagi rebut l'animal serà determinant perquè faci gala d'un bon comportament.

Dogo argentí

El metge argentí Antonio Mores Martínez va crear el Dogo argentí a la recerca d'un animal capaç de caçar preses de grans dimensions, com senglars, pumes, guineus... El seu cos robust i la seva estructura massissa el converteixen en un gos fort i d'aspecte temible. Igual que altres gossos, el Dogo argentí, si rep una bona educació i una primerenca socialització, és una mascota fidel i protectora amb els més petits de la casa. Però, la força d'un possible atac fa que moltes famílies rebutgin conviure amb ell.

Dòberman

La raça dòberman va ser creada mitjançant diferents encreuaments per tal de protegir al seu amo de possibles assaltants interessats en la recaptació d'impostos que solia portar. El seu musculós cos, les seves orelles dretes i la seva gran envergadura fan que aquest gos estigui inclòs en la llista de gossos perillosos.

Rottweiler

Els rottweiler encara s'utilitzen per al pasturatge, però també realitzen treballs de rescat, recerca o guia, entre d'altres. Si bé el seu comportament depèn en gran mesura del tracte que hagi rebut, la legislació espanyola la recull com una de les races "potencialment perilloses". I és que, en cas d'atac les conseqüències poden ser greus, ja que la seva mossegada supera amb escreix a la poderosa mossegada del pitbull.

Protegir els nens de les mascotes

Qualsevol gos, independentment de la seva raça, pot ser potencialment perillós per als nens, ja que, tal com assenyalen en l'estudi abans esmentat, "els petits són especialment vulnerables a les mossegades de gossos perquè els costa advertir els senyals subtils d'un gos que va a mossegar ".

Per això, és de vital importància educar el gos des que és un cadell, fer que el nen i l'animal es coneguin i tots dos es respectin mútuament. A més, sempre hi ha d'haver un adult que supervisi la trobada entre el nen i el gos, ja que, en un moment donat pot haver-hi una resposta inesperada.

A més del gos, també és recomanable ensenyar els nens a identificar els senyals dels cànids. Conèixer la comunicació corporal de l'animal pot advertir-nos de l'estat d'ànim del gos i saber com actuar.