Un total de 138.000 gossos i gats van ser recollits per refugis i protectores de tot Espanya durant l'any 2018, segons alerta l'Associació Espanyola de Veterinaris Municipals (AVEM), que realitzarà una campanya de conscienciació a través de 200 veterinaris de l'estat.

La campanya, que es realitzarà en col·laboració amb el laboratori de salut animal Zoetis, assenyala que l'abandonament de gossos i gats és una "xacra social" tot i estar prevista en el Codi Penal amb penes de presó d'entre un i tres anys.

El president de AVEM, Juan Carlos Ortiz, explica que dels gairebé 140.000 animals recollits per protectores o refugis l'any passat "tan sols el 15 per cent aconsegueix tornar amb el seu propietari", mentre que la directora de la Unitat Animal de Zoetis, Marta Sánchez, subratlla que l'abandonament de mascotes "és un assumpte greu amb connotacions humanitàries i també de salut pública".

La campanya de conscienciació contempla accions com tallers sobre tinença responsable i foment de les adopcions a propietaris de mascotes i als col·legis.