El mal ús o abús d'agents desinfectants, lleixius i gels hidroalcohòlics està augmentant els problemes gastrointestinals i dermatològics de les mascotes, segons avisa el grup de veterinaris i hospitals veterinaris europeu, Anicura.

Els veterinaris alerten que la intoxicació es pot produir de diferents maneres, des de quan van de passeig i ensumen zones en les que s'han fet servir aquests productes o bé perquè s'impregnen d'aquests a les potes que després es llepen.

Per això, recomana rentar tant les potes com el morro amb aigua i xampú per a mascotes o amb tovalloletes desinfectants ja preparades, tots dos productes amb un pH adequat per a ells.

La veterinària Teresa Megía ha indicat que en els últims mesos han notat un augment de casos de mascotes, sobretot gossos, amb problemes gastrointestinals i dermatològics "a causa de l'ús de productes desinfectants".

Així, afegeix que a l'hospital van rebre un gos que va arribar a l'hospital amb la llengua "cremada" perquè els seus amos li havien desinfectat les potetes amb un esprai netejador desinfectant d'ús domèstic.

"Tractem el gos amb corticoides i antibiòtics, i després de dos dies ingressat va començar a millorar i va poder tornar a la seva llar", precisa Megía.

A més, afegeix que l'ús continuat de les solucions hidroalcohòliques, lleixiu o altres desinfectants, fins i tot diluïts en aigua, poden provocar des d'irritació o abrasió en els coixinets de les potes a problemes gastrointestinals que poden derivar en diarrees hemorràgiques.

Així mateix, han observat un increment en el nombre de casos de faringitis no relacionat amb tos de gosseres, que es deu a la inhalació d'aquests productes. "No només hem de tenir cura amb els productes que fem servir a les nostres llars, sinó també amb els que es fan servir per desinfectar els carrers", precisa.

Pel que fa a la manera d'intoxicació, explica que es produeix bé quan van de passeig i ensumen les zones en les quals s'han fet servir aquests productes o si s'impregnen amb aquests productes les seves potes, que posteriorment es llepen i ingereixen.

Una altra de les zones dels gossos molt sensibles són les àrees interdigitals, de manera que la veterinària afegeix que una altra alternativa per evitar aquest tipus de productes en aquestes zones, és l'ús de botetes indicades específicament per a mascotes cada vegada que van de passeig, encara que aquesta opció pot resultar una mica incòmoda si l'animal no està habituat a fer servir aquest complement.