La crisi climàtica afavoreix l'expansió dels paràsits dels animals d'unes latituds a unes altres i els converteix en vectors d'agents patògens, segons l'associació veterinària MSD Animal Health, que incideix en què aquest augment de les temperatures afavoreix també la infectació de les mascotes.

En un comunicat, aquesta agrupació d'experts en salut animal recorda que les mascotes són més propenses a patir estrès, cops de calor, deshidratació i infectació per paràsits durant l'època estival i explica que el canvi climàtic ha afavorit que moltes malalties que abans estaven sol presents en zones mediterrànies s'hagin propagat al nord d'Europa.

Per a MSD Animal Health, la salut de les mascotes i el medi ambient "estan intrínsecament units" i així ho adverteix la pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS), que assegura que el 60% de les malalties infeccioses tenen origen zoonòtic, és a dir, s'han transmès d'animals a humans.

Un exemple és la malaltia de Lyme, una malaltia molt comuna en gossos i gats, que es contreu mitjançant la picada d'una paparra i és fàcilment transmissible a les persones.

Pel que fa a la leishmaniosis, fa 20 anys considerada una malaltia "exòtica", és un exemple de com el canvi climàtic influeix en l'epidemología de les malalties vectorials, subratlla el comunicat.

MSD Animal Health assenyala que les altes temperatures no sols exposen a les nostres mascotes als paràsits, sinó que també alteren la seva rutina diària, afecten el seu estat d'ànim i fins i tot els pot provocar una depressió estacional.

A més, l'augment de les temperatures durant tot l'any canvia els patrons de reproducció de les mascotes, ja que molts gats es reprodueixen en ple hivern degut a la menor variació de les temperatures entre estacions, quan abans solien fer-ho durant la temporada estival.

L'agrupació veterinària ha posat en marxa la iniciativa #ProtectOurFutureToo, en la qual han reunit 21 experts europeus de 30 països per a "que aportin evidències científiques i donin la seva opinió sobre com afrontar les alteracions estacionals".

"El nostre clima s'està tornant cada vegada més extrem i la temperatura està augmentant en moltes parts del món, alterant els nostres hàbitats i modificant la nostra forma de vida", incideix el comunicat de MSD Animal Health.