Els gats compten amb un sistema tàctil extra que els permet guiar-se en la foscor o saber si un lloc estret és massa petit per ells. Es tracta d'un sistema extraordinari que els felins han desenvolupat i perfeccionat durant mil·lennis i que no té res a veure amb el seu famós sisè sentit. Tot el contrari, és una cosa que està molt a la vista i que és, precisament, una de les característiques més importants i singulars de la seva fisonomia: els bigotis. Per què serveixen els bigotis dels gats és una pregunta comuna, sobretot entre aquells que mai han compartit la seva vida amb aquest animal de companyia. Hi ha qui creu fins i tot que els bigotis dels gats són merament decoratius i que no serveixen per res, però tot el contrari: serveixen; i molt.

El paper dels bigotis dels gats

Els bigotis dels gats són els instruments a través dels quals el felí «toca el món» que l'envolta. Cada pèl, denominats vibrisses i situats sobretot de manera simètrica entorn dels bigotis, damunt dels ulls i darrere de les potes davanteres, els permeten detectar canvis imperceptibles en el seu entorn, però que els resulten de gran valor i ajuda perquè, a vegades i sobretot en estat salvatge, pot salvar-los la vida. I és que gràcies a les vibrisses o bigotis del gat, aquests reben una valuosa i útil informació tàctil en el seu cervell que els permet interpretar a la perfecció tot el que els envolta. Així, amb el frec dels bigotis del gat, que actuen com una espècie de palanca, els felins són capaços de saber la grandària i les dimensions d'un espai i, per tant, saber si és molt estret per ell o no, i fins i tot detectar canvis en els corrents d'aire, un tret distintiu que pot facilitar-los fugir d'un depredador abans de veure's sorpresos per aquest.

Tot això és així pel fet que a la base de cada bigoti del gat hi ha un fol·licle replet de terminacions nervioses que transmeten informació tàctil al cervell del felí. En total, tenen entre 8 i 12 bigotis mòbils a cada costat del nas, a més dels de les celles i les potes davanteres. Però els bigotis dels gats no els serveixen només per interpretar el seu entorn i actuar a mode de sistema tàctil extra, sinó que també exerceixen una funció comunicativa. I és que, segons com despleguin els seus bigotis, els gats ens diuen quin és el seu estat d'ànim.

Quan tenen els bigotis retirats cap endarrere i enganxats a la cara, l'animal està espantat i molt possiblement pendent d'una situació que ell veu com una amenaça. Per contra, quan els bigotis dels gats estan estesos i en forma de ventall al voltant del morro, indica que el felí està relaxat i en un ambient tranquil. Així les coses, queda clar que els bigotis dels gats són una excel·lent eina per aquests animals a l'hora d'interpretar el món que els envolta. D'aquí ve que estigui absolutament prohibit tallar-los-hi.