Els gossos són capaços de fer mirades i expressions que són irresistibles i sembla ser que els ullets que posen quan volen una llaminadura ha estat clau perquè els humans els escollissin com a companys de viatge des de temps immemorials.

Els gossos són únics pel seu vincle recíproc amb els humans, que es mot palpar a través d'una mirada mútua, una connexió que no s'observa en altres mamífers domesticats com els gats o els cavalls, segons Anne Burrows de la Universitat de Pittsburgh (EUA), que ha presentat un estudi al congrés Experimental Biology.

La seva investigació se centra en l'anatomia dels petits músculs mimètics, que en els gossos, igual que en els humans, estan dominats per fibres de miosina de contracció ràpida, fet que explica per què podem generar expressions facials molt ràpid, però en canvi ens costa mantenir-les durant gaire estona. En altres animals, com els llops, tot i que també tenen fibres de contracció ràpida, si es compara amb gossos s'observa que en tenen més de contracció lenta. Aquestes són més eficients per als moviments llargs i controlats.

Quanta més presència de fibres de contracció ràpida, l'animal gaudeix d'una millor mobilitat facial i d'uns moviments musculars més ràpid. Això fa, per exemple, que als gossos el surti de forma natural mentre lladren petits moviments com aixecar les celles i les contraccions musculars curtes.

Les fibres de contracció lenta, en canvi, són importants per als moviments musculars prolongats, com els que realitzen els llops en udolar. «Aquestes diferències suggereixen que tenir fibres musculars més ràpides contribueix a la capacitat del gos per comunicar-se eficaçment amb les persones», va afirmar Burrows.

Les diferències a la musculatura facial entre llops i gossos suggereixen que les expressions facials van exercir un paper en la cria selectiva i la domesticació d'aquests, considera l'equip de Burrows. «Al llarg del procés de domesticació, els humans poden haver criat gossos de forma selectiva basant-se en les expressions facials que eren similars a les seves», defensa la investigadora. Així, amb el temps, els músculs dels gossos podrien haver evolucionat per ser «més ràpids», i beneficiar així encara més la comunicació entre gossos i humans.

En investigacions anteriors, l'equip va descobrir que els gossos tenen un múscul mimètic addicional que no tenen els llops i que contribueix a l'expressió de l'«ull de cadell». Els científics assenyalen que és necessari continuar investigant i comparant els tipus de fibres de miosina, cosa que podria donar informació nova sobre les diferències anatòmiques entre gossos i llops.