Una jove de Vigo va deixar el seu dàlmata lligat a l’exterior d’una farmàcia uns minuts per comprar unes plantilles i, al sortir-ne, l’esperava la Policia Local amb una mala notícia: una multa de 500 euros que, si paga de forma anticipada, es rebaixarà a 250. El motiu? Simplement, haver deixat el gos a les portes de l’establiment mentre feia la compra, una acció il·legal segons la nova llei de benestar animal, que va entrar en vigor abans-d’ahir, i que pot suposar una sanció d’entre 500 euros –com conduir un cotxe sense permís, fer-ho amb un detector il·legal de radars o circular a una velocitat de 70 km/h per sobre del límit permès– i 10.000.

El primer dia de la normativa, sense haver passat ni tan sols 24 hores de la seva posada en marxa, dos agents municipals ja van aplicar aquest nou marc legal que implica més obligacions i deures per a les persones amb animals al seu càrrec, com contractar una assegurança de responsabilitat civil per a les mascotes, una de les qüestions que més dubtes genera.

Ho confirma Francisco Rodríguez, de la clínica veterinària García Barbón de Vigo. «Ens estan fent moltíssimes preguntes sobre la nova llei, sobretot sobre de les assegurances», diu, tot i que, com afegeix, aquesta darrera obligació, la de tenir una assegurança, s'ha retardat perquè el Govern en funcions no en pot aprovar el desenvolupament reglamentari específic (i el mateix passa amb el curset de formació gratuït de tinença de gossos. «Creiem que la llei està molt mal feta», apunta.

Rodríguez destaca que hi ha «molta desinformació». «Una persona em va trucar per saber si podia enterrar un animal en un terreny privat», apunta. Sobre aquest tema, la norma indica que la baixa d’un animal de companyia per mort ha d’anar acompanyada del document que acrediti que va ser incinerat o enterrat per una empresa reconeguda oficialment per a la realització d’aquestes activitats, fent-hi constar el nombre d’identificació de l’animal mort i el nom i cognoms del seu responsable o, en el seu defecte, que quedi constància a les bases de dades de l’empresa que es va ocupar del cadàver.

«També em pregunten sobre la identificació de gats amb xips i les esterilitzacions», apunta. La nova llei assenyala que és obligatori identificar mitjançant microxip –també els gossos, fures i aus– i procedir a l’esterilització quirúrgica de tots els gats abans dels sis mesos tret d’aquells inscrits al registre d’identificació com a reproductors i a nom d’un criador que sigui al Registre de Criadors d’Animals de Companyia. «Era obligatori que gossos, gats i fures portessin microxips ja segons l’anterior llei, però no s’han molestat a comprovar-ho. No sé com ho faran ara», postil·la. Creu que aquesta norma pot provocar «més abandonaments» i menys interès per tenir una mascota per la impossibilitat de pagar l’assegurança o les restriccions tan severes.