Descobreix els beneficis de deixar sortir el gat a l'exterior

T'expliquem com fer-ho, per tal de prevenir els perills

Sabies que deixar sortir al gat de casa és molt positiu per ell?

Sabies que deixar sortir al gat de casa és molt positiu per ell? / wirestock

Pino Saavedra

Quan tenim gats, sovint solem patir per si s'escapen i els hi passa alguna cosa. Però tenen un instint de caça i joc i, "tallar-los les ales" és el pitjor que podem fer. En aquest article descobrireu els beneficis de què la vostra mascota surti a fer el tomb. Entre ells trobem evitar l'obesitat, l'avorriment i l'estrès. 

El món exterior ofereix als gats una gran varietat d'estímuls sensorials que enriqueixen el seu entorn i els permeten explorar els seus instints naturals. Olorar noves fragàncies, observar diferents objectes i textures, i sentir diversos sons els ajuda a desenvolupar els seus sentits i mantenir la seva ment activa.

Els beneficis de permetre que surti de casa no són només físics, també afecta el benestar emocional del gat. El contacte amb la natura, l'exploració de llocs nous i la interacció amb altres animals (en entorns segurs) poden ajudar a reduir l'estrès, l'ansietat i la depressió als gats. Això es tradueix en un felí més feliç, tranquil i relaxat.

Malgrat totes aquestes bondats, deixar sortir el gat de casa també comporta riscos, sobretot, si vius en una ciutat. El perill més obvi a què ens haurem d'enfrontar és el trànsit, ja que ens arrisquem que el nostre gat sigui atropellat.

Un altre dels inconvenients és que els gats són animals territorials i es poden veure involucrats en baralles amb altres gats o amb altres animals. Aquestes baralles poden provocar lesions greus i, fins i tot, la mort. A més, en sortir de casa, el teu gat pot entrar en contacte amb altres animals infectats, cosa que augmenta el risc de contraure malalties contagioses o paràsits. Algunes d'aquestes malalties poden ser greus i transmetre's als humans. També cal tenir en compte que si el teu gat no està ben identificat (amb microxip i placa identificativa), hi ha el risc que es perdi o el robin.

Passejar el teu gat amb corretja és una bona opció

Passejar el teu gat amb corretja és una bona opció / freepik

Consells per deixar sortir el nostre gat de casa

Tot i que deixar que la nostra mascota surti de casa és una decisió molt personal, aquí tens una sèrie de consells perquè les sortides del teu gat siguin més segures:

  • Esterilització o castració: l'esterilització o castració del teu gat pot ajudar a reduir el seu comportament territorial i agressiu, cosa que disminueix el risc de baralles amb altres animals i de fuita.
  • Microxip i placa identificativa: col·locar un microxip al teu gat i una placa identificativa amb el teu número de telèfon us permetrà ser identificat en cas que es perdi o sigui robat.
  • Educació i entrenament: ensenyar al teu gat a reconèixer els perills, com ara els cotxes o els animals perillosos, pot ajudar-lo a mantenir-se segur quan surti de casa.
  • Assegurar un ambient exterior segur: si teniu un jardí o pati, el vostre gat podrà gaudir de l'aire lliure sense risc d'escapar o d'entrar en contacte amb altres animals.
  • Supervisa el teu gat durant les seves sortides: al principi, és important que supervisis el teu gat quan surti de casa per assegurar-te que es comporti de manera segura i no es fiqui en problemes.
  • Ensenya-li a reconèixer els perills: pots fer servir tècniques d'entrenament positiu per ensenyar al teu gat a reconèixer els perills, com els cotxes o els animals perillosos.
  • Mantingues el teu gat actualitzat amb les seves vacunes: assegura't que el teu gat estigui al dia amb totes les vacunes per protegir-lo de malalties contagioses.
  • Utilitza un collaret amb cascavell: un collaret amb cascavell pot ajudar a alertar els conductors i altres animals de la presència del teu gat.
  • Considera l'ús d'un arnès i una corretja: si vols portar el teu gat a passejar, pots fer servir un arnès i una corretja per assegurar-te que es mantingui fora de perill