Descobreix a quines platges d'Espanya pots dur la mascota aquest estiu

El teu gos haurà de reunir certs requisits abans d'anar a la platja

Cada vegada són més les persones que porten el gos a la platja

Cada vegada són més les persones que porten el gos a la platja / freepik

Àgata Candela Millán

Ja ha arribat l'estiu i les calors fan que anem a la platja i a la piscina. Però, què passa amb les nostres mascotes? Elles també passen calor i si no tenim un petit espai on posar-los una piscina o una estora de fred, és molt difícil que es refresquin. Així doncs, cada vegada estan apareixent més platges per a gossos, tot i que, hi ha certes discrepàncies al respecte. Et presentem les diverses zones d'Espanya on pots portar la teva mascota a la platja.

Aquest estiu serà atípic perquè serà el primer en què estarà vigent la nova llei de protecció dels drets i el benestar dels animals, que recomana facilitar la convivència de les persones amb animals de companyia a espais públics, com ho són les platges.

Aquesta normativa està pendent del desenvolupament legislatiu d'aspectes rellevants, però és "d'esperar que a partir d'ara alguns ajuntaments siguin més permissius" amb l'accés de gossos a les platges, explica a Efe la jurista especialista en dret animal Amparo Requena, d'INTERcids, associació d'operadors jurídics per a la protecció legal dels animals.

Tot i aquesta norma, la llei de costes és la que defineix i regula el domini públic maritimoterrestre que, per altra banda, no prohibeix l'accés de gossos a les platges encara que molts ajuntaments ho impedeixen.

Segons la llei de costes, els ajuntaments són els encarregats de vetllar per mantenir les condicions de neteja i salubritat de les zones de bany, així com informar sobre característiques, infraestructures i mesures de seguretat.

A Espanya, una de cada tres llars conviu almenys amb un animal de companyia; "moltíssimes famílies els consideren un membre més i els ajuntaments ho haurien de tenir en compte", afirma Requena.

Les ordenances municipals sobre platges són diverses: algunes permeten zones compartides amb gossos, d'altres són d'ús caní exclusiu; en altres, hi ha prohibicions o limitacions per manca d'espai o protecció de la biodiversitat del lloc.

Microxip, vacunes i franges horàries

Estar vacunats, desparasitats i portar microxip són requisits que exigeixen els ajuntaments. També poden obligar que vagin lligats i limitar-ne l'accés a les platges en certes franges horàries o prohibir-lo a les femelles en zel i cadells.

Les platges amb accés a gossos en general disposen de neteja especial, analítica d'aigua, papereres per a excrements, dutxes canines o pipicà i, zones per a esbarjo dels gossos.

Hi ha ajuntaments que promouen competicions esportives canines a la platja, com el campionat europeu de surf per a gossos, que aquest any s'ha traslladat d'Astúries a Suances (Cantàbria).

Algunes platges recorren als gossos per a labors de salvament, com Torre del Mar, a Vélez-Màlaga, amb la primera "patrulla canina" certificada a Andalusia, un equip de salvament amb gossos terranova i pagès amb armilles salvavides ensinistrats per a rescats a l'aigua.

A més, hi ha instal·lacions per a lleure aquàtic caní amb piscines, raigs d'aigua i espais amb cèrcols i salts, com a Elx, mentre la llista de platges canines s'amplia a Espanya, amb desenes d'arenals que ho permeten.

Llistat per comunitats autònomes

  • A Galícia, el nombre més gran de platges canines és a Pontevedra, amb almenys vuit; A Corunya en disposa d'almenys quatre, una de les quals és la cala de Bens que permet gossos les 24 hores tot l'any. A Lugo hi ha platges canines a Punta Corveira i la platja de Penoural a Burela; la famosa platja de 'Las Catedrals' només permet passejar amb gossos en zones limítrofes i amb corretja.
  • A Astúries, només sis dels seus més de 200 arenals permeten mascotes, totes en entorns no urbans tret del Rinconín, una petita cala al final del passeig marítim de Gijón amb accés als gossos tot l'any.
  • Cantàbria permetrà l'accés de gossos aquest estiu a almenys set platges, i a Suances, tres donaran l'opció, però al final del dia; les platges del País Basc continuaran vetades als gossos aquest estiu i només alguns sorrals permetran l'accés al capvespre o a l'alba.
Els gossos també necessiten refrescar-se a l'estiu

Els gossos també necessiten refrescar-se a l'estiu / freepik

A Catalunya hi ha 69 municipis costaners, una quarantena dels quals permetrà l'accés dels gossos a zones de bany en temporada alta aquest estiu. Un, Barcelona, ha habilitat un espai de 1.500 metres quadrats en un extrem de la platja de Llevant per a uns 120 gossos.

També es permeten a parts de les platges d'Ocata (Barcelona), les Salines de Cubelles (Barcelona) o Rubina d'Empuriabrava (Girona), entre d'altres.

  • A Andalusia, amb gairebé 600 quilòmetres de costa i més de 250 platges, només una quinzena són canines. Màlaga lidera la llista, amb vuit repartides per Benalmádena, Marbella, Casares o Fuengirola; a les Balears hi ha platges com 'Es Carnatge' i Cala Gamba (Mallorca), amb milers de mascotes tot l'any, i a les Canàries hi ha un parell de platges autoritzades per a gossos.
  • Comunitat Valenciana: a Alacant, fora del nucli urbà, hi ha Aguamarga, un sorral amb 250 metres de longitud, que disposa de passarel·les i pipicà, encara que hi ha platges canines a molts municipis de la província, per exemple a Oriola costa, Torrevella o Santa Pola, com La Caleta dels Gossets de 256 metres de llargada i 15 metres d'amplada.
  • València té platges amb accés a gossos com Pinedo i un altre parell a la província, a Alboraia i el Puig; a la Regió de Múrcia són molts els municipis amb aquest tipus d'arenals; entre moltes altres, estan les dels Alemanys i 'Llengua de la Vaca' de la Màniga del Mar Menor.