El falciot negre, l’oreneta comuna i l’oreneta cuablanca són tres espècies d’ocells urbans insectívors les poblacions dels quals es troben en clar declivi. I, no obstant això, juguen un paper imprescindible contra les plagues d’insectes i per això és tan important la seva conservació. No són les úniques espècies que actuen com a «insecticides naturals», però sí que són algunes de les més eficaces.

La destrucció dels nius per obres de reforma, una altra de les seves amenaces. pixabay

La destrucció dels seus hàbitats de nidificació i l’ús de plaguicides són les principals amenaces a les quals s’enfronten aquestes tres espècies migratòries, malgrat que són clares aliades de l’home.

Una oreneta cuablanca en ple vol. shutterstock

La Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO-BirdLife) o Ecologistes en Acció fa anys que desenvolupen campanyes per protegir les tres espècies d’insectívors amb més presència a les ciutats espanyoles. Són tres «ocells de barri» que tornen cada primavera a les ciutats i els pobles d’Espanya després d’un llarguíssim viatge i que aporten «un benefici indubtable en el control de plagues que afecten tant cultius com la salut humana».

Primer pla d’un falciot, que passa gairebé tota la seva vida en l’aire. shutterstock

Les tres estan estrictament protegides per la llei, per la qual cosa l’eliminació de zones de cria i la destrucció de nius són delictes legalment perseguits. No obstant això, també és una cosa freqüent, perquè les orenetes comunes, les orenetes cuablanques i els falciots situen els seus nius en edificis, les dues primeres de forma molt visible, i això és vist per algunes persones com un problema per a l’estètica i la neteja.

La destrucció de nius passa principalment per les reformes dels edificis on se situen, en modificar les seves condicions (tancament de buits, eliminació de ràfecs…). A més, la construcció de nous edificis, de parets completament llises, no ajuda al fet que puguin colonitzar altres espais urbans.

Altres amenaces per a aquestes espècies són l’ús de plaguicides, que liquiden la seva font d’aliment i minven la seva capacitat reproductiva; la contaminació atmosfèrica urbana i el canvi climàtic, que ja afecta les seves estratègies migratòries.

Durant la recent onada de calor, «milers» de cries de falciot queien a terra incapaces de suportar la calor dels nius, sobretot a Andalusia. Molts moren i és un problema que cada vegada augmentarà, segons els experts.

Les dades amb què treballa Ecologistes en Acció sobre l’evolució de les poblacions d’aquests ocells a la primavera, entre el 1998 i el 2019, revelen un pronunciat declivi, en el cas del falciot del 27,2%, i en el de l’oreneta comuna, molt superior al 30%, cosa que suposa per a aquesta última espècie la pèrdua entorn d’un milió d’exemplars a l’any a Espanya.

La dieta d’aquestes espècies es compon principalment d’insectes. Les orenetes cuablanques s’alimenten de mosques i mosquits, mentre que les orenetes comunes també consumeixen xinxes i petits escarabats, entre d’altres. Estudis científics han trobat en el tracte digestiu d’algunes espècies de falciot localitzades en territori espanyol fins a 445 preses ingerides, de les quals més del 99% eren insectes.

Una sola oreneta consumeix 850 mosques i mosquits al dia, cosa que suposa més de 310.000 a l’any, un festí d’evident utilitat per a l’agricultura i, per tant, l’alimentació.

Així que la capacitat d’ingesta d’aquests ocells suposa un servei ecosistèmic essencial per a l’ésser humà, ja que és un control natural de plagues. La ciència ha identificat el falciot negre, l’oreneta cuablanca i l’oreneta comuna com a depredadors naturals d’espècies d’insectes que són una amenaça per als cultius.

A més, també deslliuren les persones de contreure malalties per picada d’insectes. La seva capacitat depredadora contribueix a delmar les poblacions d’insectes que són vectors de malalties infeccioses que afecten l’ésser humà.

«Garantir la supervivència de falciots, orenetes comunes i orenetes cuablanques requereix un esforç contundent per part de les administracions públiques municipals i un compromís clar amb aquest objectiu», apunta Ecologistes en Acció.

Per aquest motiu, campanyes com «Las tres mosquiteras» pretenen que els ajuntaments espanyols aprovin ordenances que incloguin mesures urbanístiques que afavoreixin la conservació de les poblacions d’aquestes espècies.

Altres iniciatives previstes en la campanya inclouen accions per a l’establiment de noves colònies, mesures per evitar possibles molèsties a la població i eines per facilitar el cens de poblacions d’espècies actuals.

El falciot i l’oreneta són les dues espècies més amenaçades en l’actualitat. SEO/BirdLife calcula que cada any es perden a Espanya un milió d’exemplars d’oreneta comuna, una de les més apreciades per la ciutadania. A la resta d’Europa, la situació és encara pitjor.

El declivi poblacional de l’oreneta és alarmant: va ser del 41% entre el 1998 i el 2012 i se situa en el 33% en l’últim decenni. A més, hi ha un 10% de probabilitats que l’espècie s’extingeixi a la península Ibèrica els pròxims cent anys, segons un informe de l’ONG. Malgrat tot això, de moment, l’oreneta només està catalogada com a espècie amenaçada en quatre comunitats autònomes: Andalusia, Balears, Castella-la Manxa i Extremadura.

Un viatge de 5.000 quilòmetres

Orenetes cuablanques, falciots negres i orenetes comunes volen 5.000 quilòmetres des del Sahel, a l’Àfrica, travessen tot el Sàhara, i arriben puntualment fins a Espanya a la primavera i hi romanen tot l’estiu, i compleixen la seva important funció. Però el canvi climàtic també provoca l’avançament de la migració d’aquests ocells: en l’actualitat arriben a Espanya quatre setmanes abans respecte al que passava a mitjan segle passat.

Un altre efecte del canvi climàtic: es registra ja des de fa anys un augment en el registre d’ocells migradors transsaharians que es queden a Espanya a passar l’hivern. En el cas de l’oreneta aquest comportament s’ha incrementat de forma molt notable des de fa un decenni.

Tots aquests canvis seran la primera baula en una llarga cadena de transformacions.