L'energia eòlica domèstica, és a dir, la que s'instal·la en habitatges particulars d'ús residencial, continua anant considerablement endarrerida respecte de la fotovoltaica. Tot i així, hi van havent avenços tecnològics en el sector dels molins de vent, amb dispositius cada vegada més petits, barats i fàcils d'utilitzar. Ara, una empresa índia ha llançat una turbina que, per uns 1.100 euros (el preu d'un iPhone 13), pot solucionar la falta d'electricitat de cases aïllades.

La startup India Avant Garde Innovations ha dissenyat i desenvolupat un aerogenerador de baix cost, anomenat Avatar, que pot generar 3-5 kWh d'electricitat al dia. Es tracta d'una petita turbina eòlica adequada per a àrees residencials, comercials i agrícoles, que ja està disponible a la seva pàgina web.

I és que moltes zones de l'Índia segueixen encara a la foscor, sense accés a la xarxa elèctrica comercial. Per a una gran part de la població Índia, l'electricitat avui en dia continua sent un somni llunyà. Dos germans han estat els qui s'han proposat posar fi a aquest problema i han desenvolupat una nova solució per portar electricitat renovable a les llars, eliminant la pobresa energètica.

Avant Garde Innovations, la startup fundada per Arun i Anoop George de Kerala, ha desenvolupat un aerogenerador de baix cost que pot generar electricitat suficient per alimentar una casa completa tota la vida.

Amb la mida d'un ventilador de sostre, aquesta turbina  pot generar fins a 5 kWh al dia, amb vents mitjos de 5,5 m/s. Els preus oscil·len des dels aproximadament 1.100 dòlars en el model més bàsic (equivalent a 1 Kwh) fins als 5.790 per a la versió Avatar V, de 5 kwh.

Es tracta d'una inversió realment modesta en comparació dels beneficis que pot aportar aquest dispositiu, que, d'altra banda, és més silenciós fins i tot que el vent mateix , segons afirma a la seva web l'empresa.

Aquest aerogenerador constitueix una oportunitat enorme. L'Índia és el sisè consumidor d'energia al món, el 3,4% del consum energètic mundial. Però els governs federals, així com el govern central, són incapaços de suportar l'enorme inversió que representa la infraestructura necessària per portar electricitat als llogarets més remots. 

La companyia va llançar el seu projecte pilot a una església de la ciutat de Thiruvananthapuram el gener d'aquest any i ja estan disponibles fins i tot per enviar a l'estranger a través de la seva web.

L'aerogenerador Avatar va ser escollit per l'ONU com un dels 20 principals avenços tècnics a la Cimera d'Innovacions de Nacions Unides que va tenir lloc aquell any a l'Índia i va ser seleccionada entre 200 projectes.

Tota la informació sobre aquest aerogenerador, clicant aquí .