La Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) enumera una sèrie d’efectes desastrosos per a la salut física i mental dels cetacis que viuen confinats en un petit espai. «Han de conformar-se amb piscines d’entre 3 i 6 metres», quan aquests animals «poden aconseguir velocitats de 50 km/h en línia recta», assenyala l’entitat. A més, alguns exemplars d’orca viuen en completa solitud, sense la companyia de cap congènere, cosa que succeeix en alguns aquaris del món, la qual cosa empitjora el seu equilibri psicològic.

D’altra banda, «la dieta d’aquests animals es redueix a unes poques espècies de peixos, que, a més, estan congelats». Davant d’aquesta situació, han de rebre complements vitamínics i hidratació per evitar que emmalalteixin. I aquest menjar només el reben si fan l’esforç físic i mental que se’ls exigeix per executar les piruetes i acrobàcies pròpies de l’espectacle. «El sotmetiment a la voluntat dels seus entrenadors és l’única cosa que manté amb vida» a aquests cetacis.

A conseqüència de tot això, els animals desenvolupen estereotípies, és a dir, comportaments repetitius sense cap funció fisiològica (nedar en cercles, saltar sempre en un mateix punt, mossegar sortints i barrots, regurgitar menjar...), que no són sinó una resposta davant una situació permanent d’estrès o ansietat. Tots aquests comportaments són «un clar signe que l’animal no gaudeix de bona salut mental», assenyala la web de la FAADA.

De fet, aquesta forma de vida pot desembocar en agressivitat. S’han donat nombrosos atacs de cetacis captius a persones. «A tot el món, s’han registrat més de 70 casos d’atacs d’orques als seus entrenadors, quatre dels quals van resultar mortals». Una de les defuncions més recents va tenir lloc a Tenerife el 2009. També s’han donat casos d’atacs de dofins a visitants, entrenadors i, fins i tot, a bussos de manteniment, afegeix l’entitat esmentada.