Longevitat

Jonathan, l’animal terrestre més vell del món, compleix 190 anys

La tortuga, de la qual els científics calculen que va néixer el 1832, ha sigut inscrita en el llibre Guiness de rècords

Jonathan, el animal más viejo del mundo, cumple 190 años

Jonathan, el animal más viejo del mundo, cumple 190 años / Agencias

Joan Lluís Ferrer

La tortuga Jonathan va néixer poc després de la mort de Napoleó i ara és oficialment l’animal terrestre viu més vell del planeta. Compleix 190 anys (més o menys) a l’illa de Santa Elena, el mateix lloc on l’emperador francès va morir exiliat el 1821.

Per la mida de la seva closca, els experts calculen que Jonathan va néixer cap a 1832. Cinc dècades després del seu naixement, va ser traslladat a aquest remot territori britànic a l’Atlàntic sud des de les illes Seychelles, d’on és originari.

Però la seva edat és només una estimació: una fotografia presa quan va arribar a Santa Elena el 1882 mostra que llavors ja tenia almenys 50 anys, així que segurament és més vell, informa l’agència AFP.  

Ara viu una còmoda jubilació a la residència oficial del governador de Santa Elena. Allà, es va celebrar seu aniversari durant tot el cap de setmana passat amb actes que inclouen l’emissió d’un segell especial.

La seva imatge ja figura en les monedes de 5 cèntims i els tampons d’immigració d’aquesta illa de 4.500 habitants.

La celebració va acabar diumenge amb un «pastís d’aniversari» fet amb els aliments preferits de Jonathan. Li agraden especialment les pastanagues, l’enciam, el cogombre, les pomes i les peres, segons els seus cuidadors entrevistats per l’AFP fa anys.

Li agrada una tortuga de 50 anys

Li agrada una tortuga de 50 anysMalgrat la seva avançada edat i haver perdut la vista i l’olfacte, tot i que conserva una oïda intacta, té predilecció per una tortuga femella anomenada Emma, una «joveneta» d’uns 50 anys.

«El sento sovint a la gespa enjogassant-se amb Emma. Però els he de vigilar quan entren en acció perquè les tortugues poden rodar sobre el llom i no tornar a aixecar-se», va dir la llavors governadora Lisa Phillips.

A principis d’aquest any, Jonathan va rebre el títol Guinness dels rècords com l’animal terrestre viu més vell del món. I aquest mes també ha sigut nomenat la tortuga més vella de la història.

Tot i que esperen que continuï vivint molts anys més, les autoritats de Santa Elena ja han fet plans per a l’eventual desaparició del venerable queloni. La seva closca es conservarà per a la posteritat.

......

Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es