Alimentació sostenible

Neix la primera empresa espanyola de carn cultivada en laboratori

La basca Biotech Foods inverteix 30 milions d’euros per produir aquesta mercaderia sense matar animals

Neix la primera empresa espanyola de carn cultivada en laboratori

Neix la primera empresa espanyola de carn cultivada en laboratori / Istock

Joan Lluís Ferrer

El consum de carn «cultivada», és a dir, produïda en laboratori sense haver de matar cap animal, té futur. Així almenys ho demostra el fet que s’hagi implantat a Espanya la primera empresa destinada a produir aquesta mercaderia, i no només això, sinó que la companyia esmentada inverteixi 30 milions d’euros en el projecte.

La societat basca Biotech Foods obrirà a Donostia la primera planta industrial d’Espanya dedicada a produir carn cultivada, que serà també de les primeres d’Europa. La fàbrica, segons informa l’empresa, ha d’obrir el 2024 i tindrà una superfície d’11.000 metres quadrats. Allà se centralitzarà tota l’activitat de Biotch Foods, que ja elabora la carn en una planta provisional.

Com es fabrica la carn

Però, com es produeix aquest tipus de carn? La producció comença mitjançant l’obtenció de cèl·lules a través d’una biòpsia als animals. La mostra correspon a cèl·lules del múscul, que es reproduirà després industrialment. Després, el teixit passa a uns tancs d’acer, semblants als que poden veure’s en fàbriques de llet o en cellers, on les cèl·lules animals són alimentades mitjançant aminoàcids, vitamines, sals i oxigen.

Actualment, Biotech Foods treballa amb vaquí, però en el futur té previst fer-ho també amb aus, boví i porcí.

Una vegada que s’ha iniciat aquest procés, el teixit va creixent en mida fins que forma una massa anomenada carn cultivada.

Entre els innombrables avantatges que ofereix aquest tipus de producció hi ha sens dubte la sostenibilitat, ja que evita l’ús extensiu terrenys i aigua que requereix l’agricultura tradicional, mentre també redueix els gasos amb efecte hivernacle que provoquen els animals. 

Així mateix, la carn cultivada aconsegueix uns elevats nivells de producció amb molt pocs animals, fins al punt que, en el cas de Biotech Foods, amb una sola biòpsia per animal pot crear la carn equivalent a 50 porcs, mentre s’obté un producte lliure de greixos i antibiòtics, i sense la necessitat del sacrifici d’animals.

El resultat de la matèria obtingut es dirigirà a clients que la utilitzaran fonamentalment per fabricar aliments processats, com salsitxes, hamburgueses i mandonguilles, entre d’altres.

«Som en un mercat emergent amb grans perspectives de creixement per a la pròxima dècada i estem planificant el nostre desenvolupament, de manera que puguem incloure tot aquest potencial», ha explicat l’empresa, que preveu arribar a una plantilla de 150 empleats a mitjà termini per cobrir la demanda de producció que preveu.

L’empresa basca té projectes de col·laboració amb potencials clients, com Aldelis, Sigma Aliments, Argal i Martínez Somalo. Té com a inversor la brasilera IBS, que és una de les empreses de proteïnes càrnies més grans del món.

De fet, IBS, segons informa la premsa especialitzada, s’ha convertit en el principal accionista, tot i que no ha transcendit el procentaje exacte del seu accionariat. 

Biotech Food afirma que per al 2032 un 12% de les proteïnes consumides al planeta podrien provenir d’aquest sistema de producció, que està atraient l’interès de cada vegada més inversors arreu del món.