Crisi climàtica

L’augment de temperatures de Groenlàndia exposa el món a un augment més gran del nivell del mar

Vista aèria de Grenlàndia

Vista aèria de Grenlàndia / Pexels

Valentina Raffio

Mai havia fet tanta calor com ara a Grenlàndia. En els últims vint anys, els termòmetres de l’extrem nord del planeta han registrat temperatures més altes que en l’últim mil·lenni. Segons alerta un estudi publicat aquest mateix dimecres a la revista científica ‘Nature’, l’escalfament global s’està accelerant a un ritme alarmant en aquesta regió del globus. I si segueix així, el desglaç d’aquest ecosistema podria accelerar altres catastròfiques conseqüències de la crisi climàtica en altres zones del món, com, per exemple, un augment més gran del nivell del mar.

Les dades parlen per si soles. Fa anys que les estacions meteorològiques al llarg de la costa grenlandesa observen aquest augment de les temperatures a Grenlàndia. Aquest estiu, sense anar més lluny, els termòmetres van registrar temperatures fins a 10 graus per sobre de l’habitual. Aquesta onada de calor sense precedents va desencadenar, al seu torn, un episodi de «desglaç massiu» a la capa de gel àrtic. Però això no és tot. Més enllà d’aquest episodi excepcional, la capa de gel grenlandès fa dècades que es troba en una situació crítica.

Evolució de les temperatures

Una anàlisi liderada per l’Institut Alfred Wegener de Bremerhaven (Alemanya) ha aconseguit reconstruir l’evolució de les temperatures grenlandeses en els últims mil anys. La investigació, basada en l’estudi de diverses mostres de gel recollides a l’illa, ha arribat a la conclusió que l’escalfament a la regió s’ha accelerat en les últimes dècades. És més. Les temperatures registrades entre els anys 2001 i 2011 a la regió van ser les més altes en almenys un mil·lenni.

«Aquestes dades mostren que l’escalfament observat en l’última difereix clarament de les variacions naturals dels últims 1.000», explica la glaciòloga Maria Hörhold, autora principal d’aquest estudi. «Esperàvem observar l’avanç de l’escalfament global a la regió, però no fins aquest punt», afegeix la científica de l’Institut Alfred Wegener.

Augment del nivell del mar

Segons expliquen els experts, la capa de gel de Grenlàndia juga un paper fonamental en el sistema climàtic global. Aquesta regió gelada del món emmagatzema, en forma de gel, tres milions de quilòmetres cúbics d’aigua. L’avanç de l’escalfament global no només amenaça de fondre aquesta regió sinó que, si passés, també podria accelerar l’augment del nivell del mar. En aquests moments s’estima que, en cas de continuar així, el desglaç grenlandès podria augmentar el nivell del mar a gairebé mig metre per a finals de segle.

Un estudi anterior, també publicat a la revista ‘Nature’, concloïa que Grenlàndia perd gel set vegades més ràpid que en la dècada de 1990. En cas de continuar així, segons alerta el Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC), aquest fenomen augmentaria el risc d’inundacions a les regions costaneres de tot el globus. Això posaria en risc uns 360 milions de persones