Entrevista | Javier Brey President de l’associació espanyola de l’hidrogen

«L’hidrogen verd descarbonitzarà tots els sectors»

Javier Brey | C.C.

Javier Brey | C.C.

El president de l’Associació Espanyola de l’Hidrogen, Javier Brey, defensa que l’hidrogen verd és la clau de la descarbonització, i destaca que Espanya té un «enorme potencial».

Com es produeix l’hidrogen?

Des del 1940 s’utilitza en la indústria com una matèria primera, per exemple, en el refinament de gasolina, en la producció d’amoníac o de fertilitzants. Jo agafava gas natural, trencava la molècula de gas natural, em quedava l’hidrogen i expulsava a l’atmosfera CO2, en un procés que s’anomena reformat de gas natural, una manera barata de produir hidrogen. L’altra gran manera que es fa servir ara és l’electròlisi. Consisteix a utilitzar energia elèctrica per trencar la molècula d’aigua en oxigen i hidrogen. Em quedo l’hidrogen i llenço l’oxigen a l’aire. És un mètode que fa ser vir com a matèria primera energia elèctrica i aigua i que no emet CO₂ a l’atmosfera; és més net que el reformat i, si utilitzo energia elèctrica d’origen renovable, produeixo un hidrogen que no genera contaminació.

Quin paper té en el procés de descarbonització de la indústria?

És l’únic element que et permet descarbonitzar plenament tots els sectors: energia, indústria, transport i habitatge. El transport sabem descarbonitzarlo parcialment, amb el vehicle elèctric de bateries, però no és una solució per a tothom ni per a totes les aplicacions. No val per al tren, ni per a l’avió, ni tan sols per a algú amb un cotxe gran i que vulgui desplaçar-se 700 quilòmetres sense reomplir el dipòsit. Necessiten una solució més potent que a les bateries i aquí hi ha l’hidrogen. En la indústria fa falta escalfor per a molts processos, pots cremar hidrogen per produir-ne. En el residencial, pot substituir el gas natural, de la mateixa manera que el gas natural va substituir el gas ciutat. I en l’energia, les renovables estan limitades en la seva gestió, en el seu emmagatzematge.

És la solució per al problema de l’emmagatzematge d’energia?

No consumim la mateixa energia a l’estiu i a l’hivern, a la tardor i a la primavera. És realment difícil casar la demanda amb l’oferta estacional. El Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima diu que del 2020 al 2030 hauríem de tancar 14 gigawatts de producció convencional i obrir-ne 59 de renovable. Si es compleix, a Espanya tindrem a la primavera i a l’estiu un excedent d’energia elèctrica de 17 terawatts/hora, i a la tardor i a l’hivern ens faltarà energia. 17 terawatts/hora és el que consumeixen cinc milions d’habitatges a Espanya durant un any. És una quantitat d’energia immensa, no la podem emmagatzemar en bateries. Què en podem fer? Transformar-los en hidrogen, emmagatzemar-lo i utilitzar-lo sis mesos després. Podem transformar aquests 17 terawatts/hora en 300.000 tones d’hidrogen verd a l’any.

Quin potencial té Espanya com a productora d’hidrogen verd?

Espanya té un enorme potencial, primer, des del punt de vista de la producció. Podem produir hidrogen renovable en una quantitat suficient no només per autoproveir-nos, sinó per a exportar, perquè produirem en una gran quantitat i a un cost competitiu. El segon avantatge important és la nostra ubicació geogràfica: Espanya avui dia és un port d’entrada natural cap al nord d’Europa. Els nostres ports de la península Ibèrica, portuguesos i espanyols, seran un port natural d’entrada a l’hidrogen renovable del nord d’Àfrica o de Llatinoamèrica, que ja es preparen per exportar hidrogen a Europa. La tercera gran oportunitat que tenim és la part tecnològica industrial. Espanya té molt bona R+D en hidrogen, el 3,8% de la producció científica del món en hidrogen es du a terme a Espanya, quan el nostre pes en el PIB mundial és tan sols de l’1,4%. I El 15% en R+D europea de l’Europa dels 27 es fa a Espanya.

Obstacles a superar?

La regulació. Cal definir què és l’hidrogen verd, qui en pot produir, com es pot transportar, emmagatzemar i utilitzar, i qui garanteix que tot aquest procés es compleix.

Subscriu-te per seguir llegint