Espanya ja té una llei redactada, però encara sense aprovar

Aliments desaprofitats en un contenidor | SHUTTERSTOCK

Aliments desaprofitats en un contenidor | SHUTTERSTOCK

Què passa en aquest apartat a Espanya? El mateix, o fins i tot encara s’empitjora: cada any es llencen més de 8 milions de tones de menjar al llarg de tota la cadena alimentària. Dit d’una altra manera: en total, un de cada tres aliments acaba a les escombraries.

Es dona la circumstància que Espanya està tramitant una Llei de Prevenció de Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, precisament en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les demandes de l’ONU i els experts. El projecte de llei va ser aprovat al Consell de Ministres l’octubre del 2021, però des de llavors continua esperant la seva aprovació i entrada en vigor. El Ministeri d’Agricultura afirma que s’aprovarà, probablement, abans del mes de març.

Es tracta d’una llei que obligarà les botigues a fomentar la venda de productes «lletjos, imperfectes o poc estètics» que estiguin en condicions òptimes de consum, així com a incentivar la venda d’aliments de proximitat, ecològics i a granel, segons va anunciar en el seu moment el ministre Luis Planas.

A més, la norma preveu una jerarquia d’aprofitament dels aliments sobrants. En primera instància, hauran de lliurar-se a entitats humanitàries o bancs d’aliment; en segon lloc, es preveu la seva transformació en melmelades o sucs i, finalment, quan no siguin aptes per al consum humà, es destinaran a alimentació animal, compost i biogàs.

Les organitzacions de consumidors i conservacionistes recorden que per evitar el malbaratament alimentari n’hi ha prou amb tenir una mica de consciència a l’hora de comprar. Aquests són alguns dels consells que donen aquestes entitats:

Planificació. Abans de fer la llista d’anar comprar, cal revisar bé la nevera i el rebost per evitar comprar productes que ja tenim i s’acabaran fent malbé. També és útil organitzar un menú setmanal per fer servir en primer lloc els productes més peribles. Això també permet garantir una dieta variada.

Organització. Un cop feta la compra, sempre s’han de posar els aliments més antics davant dels nous, per reduir així les possibilitats que algun producte oblidat caduqui. També convé distingir entre les dates de caducitat i les de consum preferent, aquesta última per a productes més duradors.

Calcular i reutilitzar. Calcular bé les quantitats abans de cuinar. També hem d’aprofitar els aliments sobrants ja cuinats per preparar altres plats. L’ús del congelador, a més, evita llençar molt menjar.