Imatges impressionants

En directe: així és l’erupció del volcà Kilauea a Hawaii

Joan Lluís Ferrer

Torna a rugir el volcà Kilauea, un dels cinc de Hawaii i considerat un dels més actius del món. L’erupció va tenir lloc aquest dimecres de matinada i està escampant des d’aleshores grans quantitats de lava pels vessants del cràter Halema’uma’u. Hi ha diverses fonts actives, segons les dades del Servei Geològic dels Estats Units (USGS).

El cràter ha quedat inundat per un llac de lava que ocupa 1,5 quilòmetres quadrats i té una profunditat de 10 metres, segons la mateixa font.

En aquest vídeo es pot seguir en directe l’evolució d’aquest fenomen natural.

Les autoritats han decretat l’alerta roja, si bé de moment no es considera necessària l’evacuació de poblacions a l’illa. De fet, s’estan donant instruccions als turistes i residents que vulguin contemplar l’erupció des de llocs segurs.

Atracció turística no exempta de riscos

S’espera que l’erupció «atragui milers de visitants» al parc, que està obert les 24 hores del dia, va dir el Servei de Parcs Nacionals en un comunicat de premsa. S’insta els visitants públics a seguir les precaucions de seguretat, que inclouen mantenir-se als senders i miradors marcats, i no ingressar en àrees tancades, segons el comunicat.

El principal dels riscos consisteix en els gasos emesos per l’erupció, fonamentalment vapor d’aigua, diòxid de carboni i diòxid de sofre. Aquest últim gas és el que presenta més perill per a la salut humana.

L’erupció està actualment confinada dins del Parc Nacional dels Volcans de Hawaii. El Servei Geològic dels EUA va indicar que està en «comunicació constant» amb els funcionaris del parc.

«En aquest moment no hi ha indicis que les zones poblades estiguin amenaçades», va dir l’Agència de Gestió d’Emergències de Hawaii a Twitter.

El Kilauea ja havia entrat en erupció al gener i havia mostrat signes de «més agitació» al maig.

......

Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es