Des de fa uns anys la pell bronzejada està criminalitzada, però hem de tenir en compte que el sol ens dóna una infinitat de coses bones: ens aixeca l'ànim, reforça els nostres ossos, dóna un aspecte més atractiu a la nostra pell i, com ens recorda la doctora Montserrat Pérez, dermatòloga (Clínica Dermatològica de Moragas i Caldes de Boí in You Skin), elimina els microorganismes de la nostra pell, ajuda en la síntesi de Vitamina D (de la qual sembla que mitja Espanya està en dèficit) i és un bon tractament per a certes malalties de la pell. Per això avui t'anunciem que un bronzejat saludable és possible... i recomanable...

Avui, en plena revetlla de Sant Joan, moltes persones es banyaran al mar per primer cop aquest any. Per a tots ells i per als que ja ho han fet anteriorment o ho faran més endavant, va dedicada aquesta entrada.

El sol ens dóna moltes coses bones, sí, però com que no volem tancar els ulls als efectes negatius del sol, te'ls recordem, novament, de la mà de la doctora Pérez. Entre els principals efectes negatius del sol destaquen les cremades solars, les taques, l'engrossiment de la pell (hiperplàsia epidèrmica), el fotoenvelliment, les lesions en l'ADN (mutacions genètiques) i la possible aparició d'un càncer de pell. Així doncs ja saps al que t'enfrontes si no segueixes els nostres consells per a un bronzejat sa.

Novament recorrem a la doctora Pérez, que ens recorda que el sol no és la principal causa d'envelliment cutani, cosa que ens diuen amb freqüència... Segons ens explica, la principal causa és la genètica (hereditària) i la cronològica (anar sumant anys... naturalment), el segueixen els factors ambientals, com el clima, les drogues, el tabac, l'estrès, la dieta i les malalties. En tercer lloc arriba el fotoenvelliment, amb factors també genètics, cronològics i les dosis d'UV.

Com aconseguir un bronzejat saludable

En primer lloc, és fonamental conèixer el fototip al qual pertanyem. Per norma general, les persones mediterrànies pertanyen al Fototipus III (cabell castany, ulls grisos / marrons, es cremen rarament i es bronzegen sempre. Però com sempre hi ha excepcions, t'animem a llegir la nostra entrada: Identifica el teu fototip cutani i quin índex de protecció solar necessites.

D'altra banda hem de tenir en compte que no n'hi ha prou amb protegir-nos dels UVA (que causen fotoenvelliment) i els UVB (els causants de les cremades) sinó també dels IR (infrarojos). En aquest aspecte et recomanem una altra lectura, la de la nostra entrada: Quins danys causen els raigs infrarojos sobre la pell i com he de protegir-me?

Ja sabem quin és el nostre fototip i també sabem com actuen els raigs solars, ara hem de triar els fotoprotectors més adequats i hem de decidir a quins filtres escollir. Sobre això també et podem donar informació, explicant les Veritats i mentides sobre els filtres solars.

Algunes propostes...

  • Oli Sec al Monoi SPF6 / 15/30, de Polysianes. Enriquit amb Monoi i Morinda, aquest oli sensorial deixa la pell radiant i sedosa. Per cos i cabell. No gras, sense alcohol, fotoestable i resistent a l'aigua. Tres tipus de protecció: baixa, mitjana i alta. El seu preu: 17,70 € / 150ml.
  • Boira fresca invisible Anthelios, de La Roche-Posay. Especialment formulat per a pells sensibles o subjectes a intoleràncies solars, comunament denominades al·lèrgies solars. Boira fresca de ràpida absorció, per a una exposició solar extrema rostre i cos.
  • El seu acabat sec i invisible i la seva fragància agradable i lleugera per al màxim confort. Hipo-al·lergènic. Testada sota control dermatològic. El seu preu: 18,99 € / 200ml.
  • Ultra Light Daily Uv Defense Mineral Sunscreen, de Kiehl 's. Fotoprotector UVA / UVB 100% Mineral. Formulat solar per la cara, coll i / o escot, 100%, indicat per a pells amb tendència acneica. Testat en pells sensibles. Textura ultra lleugera enriquida amb vitamina E (antioxidant). Lliure de fragància, lliure de parabens, lliure de filtres químics. El seu preu: 43 € / 50ml.
  • 200 Spray Protection Douceur SPF 30+, de Maria Galland. Spray de textura ultra fina, especialment indicat per a les pells sensibles al sol. Formulat amb Pantenol i Vitamines E. La combinació d'aquestes dues substàncies actives no només calma les irritacions cutànies, hidrata i regenera la pell, sinó a més protegeix dels danys oxidatius i enforteix la seva funció barrera amb un visible efecte anti-edat.
  • Thermal Water +, de Caldes de Boí in Your Skin. Rica en minerals i oligoelements, aquesta aigua mineromedicinal aporta una boira de joventut a les pells més exigents, que requereixen accions regeneradores, hidratants i rejovenidores, com per exemple després d'un bany de sol. Gràcies a la concentració rica en sílice i l'aportació extra del silici en la seva composició, primordial per estimular la síntesi del teixit de sosteniment, atenua les arrugues i realça la bellesa de la pell. A més, els oligoelements juntament amb el calci i el magnesi, aporten una hidratació en profunditat de la pell, important durant tot l'any.