Et mires al mirall i, de sobte, t'adones que al teu llavi hi ha una o diverses taques marrons. Al principi penses que potser no has netejat bé el teu rostre i encara tens restes de fons de maquillatge, però després d'insistir amb la crema netejadora, t'adones que el cotó surt totalment net i la taca sobre el llavi superior segueix al seu lloc. Què fer? T'ho expliquem!

Si la situació que hem descrit et sona, has de saber que aquesta taca marró -de superfície llisa i vora irregular- és un melasma. També se'ls diuen cloasmes o drap d'embaràs i poden aparèixer sobre el llavi, però també al front i les galtes.

Causes que originen aquesta taca del llavi superior

Abans d'explicar-te com eliminar aquest melasma, t'explicarem a què són deguts:

  • Melasmes per embaràs: són taques benignes i solen aparèixer a partir del tercer mes, però és estrany que surtin després del període de gestació. Tampoc necessàriament sorgeixen en el primer embaràs, pot fer-ho en embarassos posteriors o mai. En aquest cas la taca sorgeix sense necessitat que hi hagi una exposició al sol, però és cert que es potencia amb ell.
  • Melasmes per la ingesta d'anticonceptius: poden aparèixer als mesos d'haver iniciat el tractament. L'extensió de les lesions no es correlaciona amb la durada temporal de la ingesta dels anticonceptius. El melasma causat per teràpia hormonal sol ser més resistent al tractament que el melasma causat per l'embaràs.
  • Melasmes per exposició al sol: la radiació ultraviolada pot produir peroxidació dels lípids en les membranes cel·lulars, que condueix a la generació de radicals lliures, que poden estimular els melanòcits a produir melanina en excés. És a dir, la taca. De vegades també poden aparèixer a causa d'una malaltia greu o per la ingesta de certs medicaments, alguns fotosensibles, i així ho expressa en el seu prospecte, antibiòtics, tetraciclines, antiinflamatoris, diürètics, antidepressius i els citats anticonceptius.

Generalment el sol és l'únic responsable de l'aparició de les taques, però també pot succeir que només sigui un factor desencadenant. Això vol dir que les taques (embaràs, anticonceptius, malaltia...) poden arribar a desaparèixer per si mateixes quan cessa la causa que la provoca. Però si un cop ha sortit aquesta taca es pren el sol, aquesta s'agreuja, s'enfosqueix i cal tractar de aclarir-la.

El Dr Vicente Alonso Usero, membre de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), explica que "cal anar amb compte amb les taques que apareixen o empitjoren amb el sol, ja que una nova exposició agreujarà o fer que reaparegui el problema. D'especial dificultat és el tractament del melasma, ja que té influència hormonal i una sensibilitat al sol extrema. Per tant, el tractament ha de ser continuat i prolongat tot l'any. És possible aconseguir un blanquejament total, però la hiperpigmentació pot tornar a reaparèixer".

Tractaments com Tanit Plus Crema especial despigmentant, de Laboratoris Viñas és el teu aliat perfecte a l'hora d'esborrar la teva taca sobre el llavi superior o altres zones de la cara. Es tracta d'una crema que tracta i redueix les taques fosques de la pell. Està indicada per als melasmes per l'embaràs, anticonceptius orals, etc. També per al tractament de qualsevol taca localitzada. Tanit Plus Crema especial despigmentant conté àcid kòjic, un reconegut agent blanquejador que, combinat amb l'extracte natural de boixerola, aconsegueix un efecte sinèrgic i potent, capaç de la despigmentació més eficaç. Per aconseguir un resultat òptim, s'ha d'evitar prendre el sol.