La dissenyadora manresana Miriam Ponsa ha tornat a demostrar aquest dimarts, en la segona jornada de la 080 Barcelona Fashion, el seu suport als independentistes presos. Ho ha fet deixant buides unes cadires de color groc i amb el nom dels presos i exiliats estampats en elles durant la desfilada de presentació de la seva nova col·lecció, «La Ruta de la Seda».

Cada una de les cadires, totes elles a primera fila, tenia el noms d'un dels independentistes i una mateixa llegenda per sota amb les paraules en català: «Mai podran empresonar les idees. Jordi Cuixart». També s'han reservat cadires dedicades als membres dels CDR Adrià Carrasco -ara a Bèlgica- i Tamara Carrasco -que no pot sortir de Viladecans per ordre judicial.

19

Photocall i primera fila de la desfilada de Miriam Ponsa a la 080

La manresana, que l'any passat ja va al·ludir al procés sobiranista, ha explicat després de la desfilada que està molt compromesa políticament: "No distingeixo la marca de la meva persona, perquè el que faig és la meva passió", ha dit, apuntant a més, que les seves col·leccions són autobiogràfiques.

Ponsa ha sortit a la passarel·la al final de l'acte i ha rebut un ram de flors que ella mateixa ha col·locat a la cadira dedicada a Marta Rovira, secretària general d'ERC que està a Suïssa. "La desfilada també ha de servir per comunicar, a tots els nivells" ha dit, afegint que deixar el ram a la cadira de Rovira ha estat improvisat: no esperava tenir el ram ni que fos groc.

En preguntar si el sector de la moda ha d'involucrar-se més en causes polítiques i socials, ha respost que "el món és molt més veritable" si cada persona comunica cada dia allò en el que creu. "Qualsevol disciplina és bona per comunicar, però és veritat que la moda, com el dia de la desfilada té molta premsa, doncs jo aprofito i comunico tot el que m'he estat callant durant mig any", ha conclòs.

Inspirada en los dones del Kirguizistan

La col·lecció de Miriam Ponsa per aquesta temporada s'inspira en la ruta de la seda, en el sistema de vida nòmada de moltes comunitats que habiten la zona i en les dones del Kirguizistan, "concebudes com a eix vertebrador de la família i principi fundacional de la nació".

El patronatge parteix de peces d'antigues famílies nòmades i es combina amb altres més contemporànies per plasmar una dualitat envaïda per formes "oversize", peces còmodes que permeten la llibertat de moviment, teixits naturals com la llana, el moher, l'alpaca, el cotó o la seda, i colors neutres com el negre, el gris, el verd i el caqui.

En les dues últimes edicions de la 080, Miriam Ponsa ja va reservar un banc groc per als polítics catalans a la presó i va presentar dues col·leccions, "La marxa de la sal" i "I have a dream", que connectaven la protesta pacífica de Mahatma Gandhi per la independència de l'Índia i la de Martin Luther King pels drets civils afroamericans, respectivament, amb la reivindicació del dret a decidir que defensen certs sectors socials a Catalunya.