La 080 Barcelona Fashion ha reafirmat la seva aposta amb el disseny emergent en la segona jornada amb les desfilades dels manresans Killing Weekend, els italo-valencians Z1 i el sevillà Mans Concept, tots ideats per dissenyadors amb menys de tres anys d'experiència en el sector. Amb tres estils molt diferents, les marques han coincidit en considerar la 080 "el millor lloc per començar" en declaracions a l'ACN. Amb tot, l'italià Matteo de Meo, de Z1, ha demanat "més diversitat" al cartell de la passarel·la catalana, on hi ha clàssics que repeteixen cada any, mentre que els manresans Alba i Xavier Martínez han considerat que els referents del sector "hi han de ser sempre". Al seu torn, el sevillà Jaime Álvarez, guanyador dues vegades del premi al millor disseny emergent de la 080, ha valorat que la setmana de la moda catalana aposti "tant" per la moda emergent i també per la íntegrament masculina i ha lamentat que altres certàmens internacionals no ho facin.

Els manresans Killing Weekend han estrenat la segona jornada de la 080 amb la col·lecció 'Zero Year', que crea una sensació de bogeria i desequilibri, una "continuïtat" respecte a la primera col·lecció que van ensenyar a Barcelona, han explicat els seus creadors. Per Alba i Xavier Martínez repetir a la setmana de la moda catalana "és una gran oportunitat" per donar-se a conèixer.

Amb seu a Manresa, els dissenyadors catalans fa tres mesos que venen a través d'Internet i fan servir plataformes com la 080 o el Rec d'Igualada per "posicionar-se". "Un dels punts més importants per nosaltres és el disseny local, al final estem contents i orgullosos de poder dir que som una empresa del territori, catalana, encara més de dir que som de Manresa i de compartir la marca Barcelona", ha explicat Xavier Martínez.

Desfilada de Killing Weekend a la 080

Desfilada de Killing Weekend a la 080

Els joves catalans han assegurat que a la Barcelona Fashion hi ha d'haver lloc "per tots", tant pels dissenyadors clàssics com pels joves talents. "Els de sempre hi ha de ser perquè són referents", ha apuntat Alba. En la mateixa línia, Xavi ha opinat que "s'ha de conviure" per poder mesclar l'experiència amb la novetat i la creativitat.

El segon en saltar a la passarel·la ha sigut Mans Concept que desfilava per tercer cop a la passarel·la barcelonina. Amb disseny de Jaime Álvarez, la firma ha presentat la seva col·lecció tardor - hivern de la temporada 2019-2020 inspirada en la moda de l'Índia. El disseny experimenta amb teixits i patrons en unes peces on Álvarez s'atreveix a utilitzar colors vius -lavandes, borgonyes o grocs- en un canvi d'estil respecte al domini de tons foscos amb els quals s'ha emportat el premi al millor disseny emergent de la 080 dues vegades.

El fundador i dissenyador de Mans Concept ha valorat les oportunitats que la direcció de la Barcelona Fashion concedeix a les firmes joves i també amb la moda íntegrament masculina. "Vaig triar la 080 perquè no em van posar cap pega per presentar una col·lecció sencera d'home", ha explicat Álvarez, que ha lamentat que "en altres certàmens internacionals" es prioritzi sempre la moda femenina o mixta.

Els últims en desfilar aquesta jornada matinal han sigut els italo-valencians Z1, que han repetit per segona vegada a la 080 amb una col·lecció amb un estil "unisex" i "casual", pensada per anar al gimnàs o a la feina. La dissenyadora valenciana de la firma, Beatriz Planelles, ha apuntat que en les 35 peces que han portat a Barcelona realcen la "figura femenina" i aposten per un "vermell empoderador" i "elegant". Aquesta serà la primera col·lecció que la marca posarà a la venda, tant a Internet com en botigues multimarca.

Amb 24 anys i dos anys d'experiència en el món de la moda professional, la creadora ha assegurat que "080 és el millor lloc on desfilar per primera vegada", ja que a més de comptar amb professionals "excel·lents" els organitzadors "entenen el què és ser nou" i acompanyen els debutants sense demanar-los que ho sàpiguen tot. "No m'imagino on lloc millor on començar", ha reblat.

Per "millorar" el certamen, l'altre encarregat del disseny de Z1, l'italià Matteo de Meo, ha demanat a la direcció que segueixi amb la línia de portar dissenyadors i premsa internacional a la passarel·la i que, d'aquesta manera, hi hagi més "rotació" i "diversitat" en les propostes. "Si a nosaltres ens diguessin que perquè hem vingut dos anys ja no podem tornar, ho entendríem", ha assegurat.