Agafa qualsevol dels teus cosmètics i llegeix l'etiqueta. Pot ser que alguns noms et resultin familiars, però saps què són? Com afecten la teva pell i a la teva salut? Igual que està ocorrent en l'àmbit de l'alimentació, on cada vegada ens preocupem més per saber què estem ingerint exactament, és important parar esment en els ingredients cosmètics que hi ha en els productes que utilitzem.

No es tracta de tornar-nos unes expertes ni unes maniàtiques de les etiquetes, però ja saps que diuen que la informació és poder. Estar informades sobre allò que utilitzem en el nostre dia a dia ens dóna el poder de decidir quant i com volem cuidar-nos.

I és que alguns ingredients cosmètics, malgrat estar permesos per la legislació vigent, no són massa recomanables. De fet, com explica Paola Gugliotta, fundadora de Sepai i màster en Dermocosmètica, "la normativa europea fixa una quantitat màxima en les fórmules, però sense tenir en compte que avui dia usem molts cosmètics diàriament".

Una qüestió de dosi

"La seguretat de les substàncies s'avalua considerant petites concentracions d'un determinat ingredient, però no es té en compte que una persona pot usar cada dia fins a 30 productes amb aquest mateix ingredient i que ho fa de forma constant i consistent durant molts anys de la seva vida. Estem parlant d'una exposició a nivells dels quals ja no s'ha estudiat la seva seguretat", explica Paola. A més, afegeix que "molts d'ells són provats carcinògens o disruptors hormonals en determinades concentracions i per això la normativa europea fixa una quantitat màxima en les fórmules, però sense tenir en compte que avui dia usem molts cosmètics, durant molts anys consecutius i que, d'altra banda, aquestes mateixes substàncies estan presents en la nostra alimentació, amb la qual cosa aquestes quantitats es multipliquen".

Un altre problema afegit és que, quan es descobreix que un ingredient és tòxic o perillós, "el procés burocràtic pel qual ha de passar abans que es prohibeixi -al que en alguns casos cal sumar les pressions dels lobbies- és molt llarg i complicat i l'acaba pagant el consumidor, que segueix exposat a un ingredient nociu per a la seva salut".

Els 10 ingredients cosmètics que has de vigilar

1. Triclosan i uns altres antibacterians

Fuig dels productes que et prometen eliminar tots els bacteris. El nostre cos està format d'una microbiota: un estudiat equilibri de bacteris bons i unes altres que anomenem patògens, que han conviscut des de la creació de l'home en sana harmonia. Els productes que s'usen en la cosmètica amb la finalitat d'eliminar els bacteris, com el Triclosan, no són selectius: destrueixen tots els bacteris, deixant al cos desproveït de la seva línia de defensa natural principal. El Triclosans també té activitat de disrupció hormonal, a causa de la seva contaminació en cloroform i dioxines.

Ho trobaràs en l'etiqueta com: Triclosan, Trichloro-2-hydroxydiphenyl ether, Irgasan Ch 3635, 5-Chloro-2-(2,4-dichlorophenoxy) phenol, Irgasan DP 300, CH-3565, Lexol 300, CH 3635, Ster-Zac, Chloro-2-(2,4-dichlorophenoxy)phenol, Trichloro-2'-hydroxydiphenyl ether, Cloxifenolum-.

2. Alliberadors de formaldehids

Aquest tipus de conservants de la fórmula, amb activitat principalment antibacteriana, són també perjudicials. Encara que els formaldehids porten molts anys prohibits en cosmètica, continuen estant permeses aquestes substàncies que són capaces d'alliberar petites quantitats de formaldehids. Una curiositat: sabies que la sacarina i tots els substituts del sucre són capaços d'alliberar formaldehids una vegada en el cos?

Els trobaràs en l'etiqueta com: DMDM hidantoína, Diazolidinilurea, Imidazolidinilurea, Quaternium-15.

3. Acrilamides i poliacrilamides

Has escoltat alguna vegada que les patates fregides són dolentes per a la salut? Això és perquè durant el procés de fregir a altes temperatures, es genera un químic molt tòxic per a l'organisme que es diu acrilamides. A més, no són biodegradables i generen molt impacte en el medi ambient. Les seves cosines germanes, les poliacrilamides, també corren risc de descompondre's i convertir-se en acrilamides. Ambdues estan presents en la cosmètica.

Les trobaràs en l'etiqueta com: Polyquaternium-7,-10,-15, Polyacrylamide, Acrylamide..

4. Etoxilats

Poden provenir de substàncies usades per a netejar i crear escuma, o d'aquelles que s'usen per a unir les fases aigua i oli d'una crema. Als emulsionants etoxilats els succeeix com als tensioactius etoxilats: estan contaminats per les substàncies cancerígenes generades per la reacció de l'òxid d'etilè i l'1-4 Dioxano. Això sí, és important NO confondre aquests ingredients amb una altra família de glicols -butilenglicol, propilenglicol, etc.-, que són totalment segurs per a la salut.

Els trobaràs en l'etiqueta com: PEG (polietilenglicol), PPG (polipropilenglicol), Polisorbato- (20, 30, 80...), Sodium Laureth Sulfate y todos los ingredientes que terminan en -eth (por ejemplo, Ceteareth-X, Laureth-X, Laureth-X, Steareth-X).

5. Ingredients que formen nitrosamines

Molts d'ells s'utilitzen per a regular el pH de la fórmula i poden reaccionar -en el moment de fabricació de la fórmula o ja dins de l'envàs- en barrejar-se amb altres ingredients. Així és com generen nitrosamines, substàncies cancerígenes incloses en la Proposta 65, una iniciativa de l'estat de Califòrnia creada en 1985 que comunica les substàncies que podrien causar càncer, defectes de naixement o altres danys reproductius.

Els trobaràs en l'etiqueta com: trietanolamina i cocamida DEA / PIXA (i tots els ingredients que acaben en "DEA" o "PIXA"). En aquesta llista apareixen de nou les amines quaternarias, que les trobes com: Polyquaternium 10-15, etc.

6. Determinats conservants

Destinats a estabilitzar la fórmula, hi ha conservants i equilibradors del pH que són demostrats disruptors hormonals. És a dir, que poden afectar el sistema hormonal i danyar el seu correcte funcionament.

Els trobaràs en l'etiqueta com: propilparapeno, isopropilparapeno, butilparabeno, isobutilparabeno, BHA, BHT, triclosán o imidazolidinil urea.

7. Isotiazolinonas

Molt presents en cremes i locions, aquests conservants són responsables d'un augment important dels casos de reaccions al·lèrgiques, èczemes i major sensibilitat. Alguns d'ells estan prohibits, però uns altres són encara d'ús comú, ja que el seu risc potencial encara no ha estat avaluat.

Els trobaràs en l'etiqueta com: Methylisothiazolinone (MIT), Methylchloroisothiazolinone (*CMIT), i aquelles paraules que acaben en «isotiazolinona».

8. Al·lergògens

No només produeixen irritació i al·lèrgies cutànies, també plantegen riscos de toxicitat per a la fauna aquàtica. El fenoxietanol, per exemple, està classificat per EWG (Environmental Working Group) com a «perill moderat» per a la salut, per la seva capacitat per a causar al·lèrgies i per la seva toxicitat per al sistema immunològic.

Els trobaràs en l'etiqueta com: Phenoxyethanol, Cinnamal, Citral, Coumarin, Eugenol, Farnesol, Geraniol, Limonene, i Linalool, entre altres.

9. Silicones i polímers

S'incorporen a les fórmules cosmètiques perquè milloren l'aspecte de la pell i el cabell, i aporten un plus sensorial, a més de ser ingredients molt econòmics. Però totes les silicones i polímers són compostos sintètics, obtinguts de fonts no renovables i no biodegradables.

Les trobaràs en l'etiqueta com: Dimethicone, Amodimethicone, Acrylates crosspolymer, Cyclopentasiloxane (D5), o Cyclotetrasiloxane (D4). Aquestes dues últimes han estat catalogades per la UE com a tòxiques, persistents i bioacumulatives en el medi marí. La D4, a més, està catalogada com a disruptor endocrí i possible tòxic per a la reproducció humana.

10. Fragàncies i perfums

Són ingredients "misteriosos", ja que la indústria del perfum no està obligada a revelar la llista d'ingredients que hi ha darrere de cada perfum. L'ingredient més controvertit que pot estar amagat darrere de la paraula "Parfum" són els Ftalats. "En els Laboratoris Sepai seguim regles molt estrictes per a la selecció de les fragàncies adequades per a les nostres formulacions: triem les fragàncies baixes o no al·lergògenes, ja sigui produïdes naturalment o d'origen sintètic, i ens assegurem que la fragància triada estigui lliure de qualsevol substància controvertida, per a garantir que el perfum que s'inclou en el seu producte sigui el més segur per a la seva pell", explica Paola.