És una qüestió que s'ha debatut durant dècades, i aquesta temporada tampoc m'ha deixat una resposta clara: la moda és una forma artística o només és una necessitat social? En primer lloc, hi ha artistes com Yayoi Kusama o Takashi Murakami (col·laborador de Louis Vuitton) que utilitzen la moda com a part de la seva conversa artística. Després hi ha, per exemple, Rei Kawakubo, de Comme des Garçons -sempre premiat més com a artista que com a dissenyador-, o Issey Miyake, qui difumina les línies entre l'escultura, la pintura i el disseny de moda. Recentment, en el meu viatge a Israel, he conegut el dissenyador Lavie Ofir, ballarí i artista principalment, que utilitza la roba com un llenç per crear una marca de moda, i fa servir les seves obres d'art per crear peces úniques que són realment un somni per moure's en el seu interior.

Sens dubte, és clar que la moda sempre s'ha inspirat en les belles arts, com la pintura, l'escultura i l'arquitectura -rebobinem fins a Elsa Schiaparelli i les seves capritxoses peces inspirades en Salvador Dalí, com el vestit de la llagosta del 1937, o la famosa col·lecció de tardor de Mondrian d’Yves Saint Laurent dels anys 60 que encara em continua fascinant cada vegada que torno a visitar el museu Yves Saint Laurent de París.

Aquest any especialment, hi ha hagut un gran nombre de col·laboracions que han mostrat la unió entre l'art i la moda amb una amalgama creativa espectacular. Loewe va organitzar una exposició de fotografies per homenatjar el fotògraf francès Hervé Guibert en el festival PHotoESPAÑA, mentre que Yves Saint Laurent va comissariar una exhibició de Helmut Newton i Daido Moriyama a la seva botiga Rive Droite de París.

Les dissenyadores continuen estant molt influenciades per les belles arts, com Aurelia Gil, que en la col·lecció de vestits de bany primavera-estiu 2020 ha manllevat l'obra pictòrica de Miguel Panadero La Máquina de los sueños en els seus estampats, i ha creat peces úniques. Nuria González també es va centrar en l'art per a la seva col·lecció del 2016 inspirada en Néstor Martín de la Torre i continua sent molt popular en les seves col·leccions de vestit de bany. Podria ser que, al cap i a la fi, la moda sigui simplement una altra expressió de la ment creadora.