Tot i que aquest Nadal serà molt diferent de tots els altres, hi ha una cosa que no canviarà: l'enorme dificultat de trobar el regal ideal. És cert que als amants de la gastronomia els sol fer il·lusió un llibre de cuina, maquinetes per jugar a ser un gran xef, com un sifó, un bufador o un val per sopar en un restaurant de categoria, però també hi ha una altra opció que segurament els sorprendrà bastant més: la roba d'inspiració culinària. Peces que no estan pensades per portar a la cuina, sinó per lluir per tot arreu l'amor per un bon tiberi.

Aquesta és la primera part d'una selecció de peces de roba basada en la gastronomia que provenen de petites marques de proximitat, elaborades en tallers locals o en fàbriques amb certificats de bones pràctiques i amb teixits sostenibles. Perquè igual que el quilòmetre zero és una tendència que se segueix a nivell culinari, també hi ha cada cop més marques de moda que contraposen un model 'slow' al sistema ultra globalitzat de les grans multinacionals. Per començar, cinc propostes pensades sobretot per a les gurmets, tot i que en alguns casos també es pot trobar la versió masculina.Suara, ramen i gats

La combinació pot semblar estranya, però no ho és tant si es coneix l'essència de Suara. No es tracta d'una marca de moda, sinó més aviat d'una fundació d'ajuda als gats de carrer que ven tota mena de roba d'inspiració felina per finançar el projecte que té la seu just darrere de l'antic mercat del Born (Fusina, 6). En l'espai dedicat a la botiga es poden trobar samarretes, dessuadores i altres peces amb gats com a protagonistes, que tant poden portar el casc de Darth Vader com pintar-se la cara a l'estil Bowie i fins i tot nedar en un bol de ramen -la sopa de fideus japonesa- amb els bastonets a la mà. Fomenten el comerç just i el baix impacte ambiental, per això és un regal ideal per a totes aquelles (i aquells, perquè també hi ha versió unisex) que consideren que el compromís social no està disputat amb el bon paladar.

Compañía Fantástica, que no faltin els ous

Aquesta firma madrilenya defensa que la moda ha de servir per expressar la personalitat sense necessitat de sumar-se a tendències passatgeres ni caure en els tòpics de sempre, amb total llibertat i inspirant-se en la vida quotidiana. I una prova inequívoca és aquest vestit camiser amb estampat d'ous cuits, que sens dubte expressa no només l'amor per la gastronomia, sinó també la voluntat de no acovardir-se davant res ni ningú. Expliquen que l'ADN de Compañía Fantástica són els estampats originals plens de fantasia i color i els patrons confortables. El menjar sol ser un tema recurrent en les seves col·leccions i ja han homenatjat el sushi, el bocata de calamars i la llagosta.Les seves peces compten amb el certificat Sedex, que garanteix el compliment de tots els requisits de seguretat, drets laborals i bones pràctiques mediambientals.

Rollitoasí, una gamba de tots els colors

Si s'hagués de triar un sol ingredient que englobés la cuina mediterrània, la gamba no seria una mala candidata. Perquè ofereix una explosió de gustos, perquè realça qualsevol plat i perquè el color vermell promet un estiu intens sota el sol. I això de l'estiu és més necessari que mai, ara que a les sis de la tarda ja és de nit. Aquesta samarreta és obra de Nataline Pomar, propietària de la botiga Rollito así de Gràcia (Travessera de Gràcia, 141) i ferma defensora d'ampliar la paleta cromàtica del vestuari del dia a dia, com un element d'expressió personal i d'empoderament. Es tracta d'una edició especial a partir d'un dibuix en aquarel·la posteriorment digitalitzat per estampar-lo sobre una samarreta de cotó orgànic amb tintes respectuoses amb el medi ambient. Un regal (per als gurmets) que també serveix per donar suport el petit comerç en una època complicada.

Laurel Estudio, mitjons de quilòmetre zero

Últimament els mitjons han deixat enrere els avorrits colors foscos i s'han vestit de color i d'estampats originals.La gastronomia també ha trobat el seu lloc en aquests dos models de la firma catalana Laurel Estudio, que presenta uns mitjons de mitja canya amb alvocats o pinyes. Són de quilòmetre zero perquè estan fabricats a Pineda de Mar (Maresme) i disposen del certificat Oeko-Tex, que garanteix un producte sostenible, biodegradable, sense metalls pesants i amb totes les garanties laborals. Aquesta firma, liderada per la dissenyadora Laura Jaramillo i que també elabora joies i motlles per tallar galetes, forma part de la campanya Jo Regalo Talent Local, que agrupa més de 60 petits creadors per difondre els avantatges de confiar en les marques de proximitat a l'hora d'escollir els regals de Nadal.

Laliblue, un toc dolç de distinció

Com a complement, unes arracades en forma de cucurutxo elaborades en metacrilat i fusta i acoblats a mà per la firma Laliblue, que també forma part de la iniciativa Talent Local. Es tracta d'una petita marca que dissenya bijuteria artesanal d'inspiració retro des del seu taller a Castelló, apostant per l'originalitat i la frescor.Perquè poques coses hi ha més fresques que un bon gelat. Les dissenyadores Gema Arnal i Cristina Arnau s'inspiren per dissenyar les seves peces en contes clàssics, el món del circ, botigues de joguines antigues, tota mena d'antiquaris, trucs de màgia, diorames de paper, autòmats, cine, ballet...i fins i tot la gastronomia, sempre amb un toc 'vintage'. En les seves col·leccions també es troben arrecades i fermalls de cambreres 'pin up', cistelles de pasqua, batuts i tasses de caputxino.