Un grup de persones del Moianès denuncia públicament la contaminació de la riera de la Tosca, que neix a Moià i rep les aigües tractades a la depuradora del municipi. L'afectació es pot detectar a simple vista, sobretot quan el torrent baixa arrossegant grans quantitats d'escuma. El problema, reconeix l'Ajuntament, és que la depuradora és massa petita i no està preparada per tractar de manera òptima el volum d'aigua que rep cada dia.

El col·lectiu, anomenat La Cosa Nostra, ha engegat una campanya per cridar l'atenció de la població i encendre el debat públic. "És un problema endèmic i ningú fa res per solucionar-ho", explica un dels membres del grup, Pol Carrera. "La nostra intenció és fer bullir l'olla per tal que hi hagi més gent que prengui partit pel tema de la riera i es pregunti: 'això és normal?', 's'hi pot fer alguna cosa?'. I nosaltres ja ens preocuparem de buscar solucions", diu.

La depuradora municipal, que va entrar en funcionament el 1999, ha quedat obsoleta. Segons el consistori, tot i que està capacitada per tractar fins a 1.650 metres cúbics d'aigua cada dia, en rep prop de 2.000. El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient de Moià, Albert Clusella, diu que el problema és que quan es va construir no es va tenir en compte el creixement demogràfic del municipi. El padró municipal registrava 3.922 persones el 1999. El 2014, n'eren 5.760.

La depuradora, segons La Cosa Nostra, no només és massa petita; també és poc eficient. El col·lectiu assegura que només està preparada per tractar la matèria orgànica. Però Clusella ho nega. "La depuradora funciona, i molt, però no dóna a l'abast. El problema és de cabal", diu. Reconeix, però, que aspectes puntuals del sistema de depuració no funcionen correctament.

Carrera apunta que la solució més "ràpida, fàcil i eficaç" és construir una depuradora nova. De fet, ja existeix un projecte per fer-la que necessita ser actualitzat. La responsabilitat és de l'Agència Catalana d'Aigües (ACA), propietària del servei. Però la situació financera de l'ens dificulta que el problema quedi resolt aviat.

"L'ACA preveu poder començar a actuar el 2017. Però hi ha municipis que no tenen depuradora. I, per tant, és més prioritari posar una depuradora allà on no n'hi ha que fer-ne una de nova a Moià", explica Clusella. "Nosaltres, com a ajuntament, el que estem intentant és tenir el màxim de dades per fer valer les necessitats del poble. Els hi posem en safata. I ells ens diuen que ho tenen com a bastant prioritari", diu.