L'Ajuntament de Moià ha aconseguit reduir de més de 10 milions d'euros el deute que hi havia al principi de la legislatura passada, quan es va posar el punt final a més de dues dècades de govern de l'exalcalde Josep Montràs (CiU). Segons ha concretat l'actual batlle moianès, Dionís Guiteras (AraMoià-ERC), quan va assumir el càrrec el 2011 Moià tenia un deute de 25,5 milions d'euros, i ac- tualment s'ha rebaixat a 14.

Amb tot, també ha deixat clar que no es preveu deixar-lo totalment reconduït fins d'aquí a deu anys. Guiteras ha explicat que si en els primers quatre anys de legislatura l'objectiu era l'estabilització de les finances municipals perquè no es podia continuar generant deute, a partir d'ara s'ha encetat una segona fase en què la contenció més dura ja s'ha acabat, i ara l'objectiu és "preparar la musculatura" per a una nova etapa que permetrà construir un ajuntament econòmicament "estable i viable". El batlle ha assenyalat que aquest mandat serà d'"impàs".

En aquest sentit, Dionís Guiteras ha posat en relleu que la situació de les finances de l'Ajuntament ha canviat "de la nit al dia" des del 2011, quan els 25,5 milions d'euros en què es va xifrar el deute va obligar a declarar el consistori en fallida tècnica. El batlle ha concretat que des de llavors no s'ha tancat cap exercici en negatiu. D'aquesta manera, el superàvit que han pogut anar creant ha permès eixugar part del deute. Guiteras ho ha atribuït a l'esforç de racionalització dels serveis que prestava l'Ajuntament per convertir-los en "eficients i eficaços", a l'aprimament de la plantilla de treballadors i al fet que el nivell dels impostos s'hagi mantingut.

El darrer pla d'ajust, aprovat del ministeri d'Hisenda i formalitzat a través d'un crèdit, sumat a la línia de contenció de la despesa, fa preveure a l'equip de govern que l'endeutament de l'Ajuntament al final de la legislatura es podria situar per sota del 100%. "Aquest escenari ja ens posa en una situació més còmoda", ha apuntat Guiteras, "perquè situarà el consistori en una certa normalitat".

Com a exemple, el capítol de sous i salaris de l'Ajuntament l'any 2011 era de 3 milions d'euros, i avui aquesta xifra s'ha reduït un milió. Amb les eines que han tingut a l'abast, Dionís Guiteras ha assenyalat que l'estabilització de les finances municipals era essencial perquè "no podíem seguir generant un deute monstruós sense disposar de capacitat per finançar-lo". L'alcalde de Moià ha explicat que en una situació de col·lapse, com el que s'ha viscut a l'Ajuntament, "no tens temps de buscar subvencions, ni projectes", però ara seria un bon moment per començar a fer-ho. Ara per ara el consistori no pensa en grans inversions, també perquè la llei no els ho permet, "però hi ha mesures que es poden aplicar i no requereixen de grans recursos econòmics".