L'alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vansells, el de Calders, Eduard Sánchez, i el de Navarcles, Llorenç Ferrer, van signar ahir una moció conjunta en defensa de la qualitat del riu Calders. L'objectiu és trobar una solució definitiva als nombrosos episodis de contaminació de l'aigua que pateix, des de fa anys, aquest riu i els seus principals afluents. Per aquest motiu, insten l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Ajuntament de Moià perquè, en el termini de tres mesos, s'investiguin les causes dels increments de contaminació de les aigües i s'elabori un informe sobre la situació i les mesures que cal implementar.

De fet, el problema està detectat i admès per l'administració catalana. La depuradora de Moià està superada en cabal i en el tipus de contaminants que hi arriben. El productes químics no troben tractament i van aigües avall. "L'estació depuradora d'aigües residuals de Moià està saturada per càrrega i cabal", van assegurar ahir a Regió7 fonts de l'ACA. Que, a més a més, recorda que la responsabilitat en aquesta matèria és municipal. L'ACA ha fet 10 requeriments a l'Ajuntament entre el 2009 i el 2014 per exigir el control dels abocaments. I, segons l'administració catalana, l'Ajuntament de Moià ha fet fins a 25 inspeccions a empreses durant el darrer any.

Navarcles, Monistrol i Calders són els tres municipis més afectats pels constants episodis de contaminació, que s'ha intensificat els darrers mesos, des de la riera de Castellnou, denominada uns mestres avall riera de la Tosca, que afecta la riera de la Golarda, principal afluent del riu Calders. La moció elaborada pels tres consistoris assegura que "hi ha una àmplia preocupació social sobre la qualitat de l'aigua del riu Calders", on els darrers mesos s'ha detectat, dues vegades, una elevada concentració d'amoni.

D'una banda, els municipis atribueixen l'increment de la contaminació a la "saturació" que pateix la depuradora de Moià a causa de les connexions de les indústries dels polígons El Prat i el Pla de Romaní al sistema de sanejament, que només va ser pensat per a la xarxa domèstica. D'altra banda, asseguren, que en períodes de pluges, l'aportació de contaminants augmenta notablement, "i es pot deduir d'això que hi ha increments premeditats d'abocaments per part de particulars o empreses". Entre les solucions que proposen hi ha l'increment de controls i inspeccions de les aigües residuals i la construcció d'una nova depuradora específica per als polígons industrials.

En aquest sentit, demanen que les institucions responsables, l'ACA i Ajuntament de Moià, "assumeixin les seves competències de control i inspecció de les aigües residuals, cerquin solucions immediates per tal d'evitar el deteriorament del medi ambient de la vall del riu Calders i els seus afluents i no posar en situació límit les captacions d'aigua de boca de les poblacions de Monistrol de Calders, Calders i Navarcles".

De la mateixa manera consideren que, "vist que la depuradora de Moià és insuficient per absorbir totes les aigües residuals i industrials, i que fins que una nova depuradora entri en funcionament, s'habilitin mesures correctores transitòries per tal de reduir l'impacte ambiental".

La depuradora de Moià, construïda el 1999, és una instal·lació biològica amb tractament per biodiscs no preparada per a l'eliminació de nutrients i dissenyada per tractar un cabal de 1.650 m3/dia, "que majoritàriament se supera", asseguren. A més a més, apunten que les connexions industrials al sistema de sanejament de Moià "dificulten el normal funcionament de la instal·lació".

Per tractar aquesta qüestió, els consistoris ja han demanat una reunió amb l'ACA a la qual també compten que hi participi l'Ajuntament de Moià.

La moció en defensa del riu Calders ja es va aprovar per unanimitat aquest dimarts a l'Ajuntament de Navarcles i és previst que, els propers dies, ho facin els ajuntaments de Monistrol i Calders. Dilluns vinent, la proposta també es portarà a votació als plens dels Consells Comarcals del Bages i el Moianès.

L'ACA no té la competència directa sobre les aigües, però sí que ha d'exercir una supervisió general i té l'autoritat de la programació de les inversions. La solució per a la depuradora de Moià (remodelació amb un tractament biològic de fangs activats) està "inclosa com a prioritària en el segon cicle del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya i Programa de mesures (2016-2021), actualment en tramitació per a la seva aprovació.

Els ajuntaments reclamen que s'apliquin solucions immediatament, i no volen esperar fins ael 2021 per resoldre un problema conegut des de fa mesos.